Logga in

Elbilsköpare måste få bättre elsäkerhetsinformation

Publicerad
2 okt 2014, 13:07

De som har eller ska köpa elbil måste få bättre information om elsäkerhet. Det visar en utredning som Elsäkerhetsverket gjort på uppdrag av regeringen.

Behovet av bättre information är störst för elbilar som laddas i hemmet. Elsäkerhetsverket påpekar att de elströmmar som ska passera genom elinstallationen när man laddar ett elfordon, är högre än normalt och sker under en längre tid.

Det ställer högre krav på information om funktion och säkerhet. I sin rapport riktar Elsäkerhetsverket sig både till elbilsintresserade och de som är ansvariga för elfordonsfrågor.

– Allt fler människor skaffar elfordon av olika slag. Vår bedömning är därför att det är extra viktigt att rikta information till privatpersoner som ska köpa sitt första elfordon. Man behöver bland annat veta vilka risker man tar ställning till när man väljer fordon och hur man ska ladda sin nyinköpta elbil, säger Per Höjevik, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket och ansvarig för utredningen.

– Det är mycket viktigt att hushållens elinstallationer klarar av den nya belastningen och att man försäkrar sig om att elanläggningen är anpassad för laddning, annars kan det finnas risker för överhettning och i värsta fall brand, fortsätter han.

Läs mer om rapporten på Elsäkerhetsverkets hemsida.