Gatljus utan el

Publicerad 2 sep 2014, 09:04 | Uppdaterad 15 apr 2021

På Mittuniversitetets område i Sundsvall finns nu tre självförsörjande gatljus som drivs av vind och sol, samtidigt som de lagrar energi i batterier.

De tre ”gröna” gatljusen som igår monterades på Mittuniversitetets campus är ett samarbetsprojekt som drivs av universitetet, Sundsvalls kommun, Sundsvall Energi och fiberföretaget Servanet. Nu ska belysningen testas under sex månader för att se hur de klarar vintern.

– Det som är speciellt med stolparna är att de lever inte bara på solenergi, om det är mulet men blåser lite grand så hämtar de sin energi från vinden så de kombinerar så att säga två goda ting, säger projektledaren vid Mittuniversitetet Mikael Gulliksson, till Sveriges Radio.

Planer finns även på displayer på ljusen som kan bidra med information till förbipasserande, och även wi-fi till de som befinner sig i närheten. Men först ska testet visa om ljusen är positiva ur en ekonomisk synvinkel.