Nu byggs elvägar

Publicerad 3 jun 2014, 09:11

En nedgrävd elslinga under asfalten, en elskena i körbanan, luftledningar eller laddningsutrustning inbyggd i vägen är de idéer som tävlar om att få realiseras när elvägar tar ytterligare ett steg in i verkligheten. Fyra leverantörer har gått vidare i Trafikverkets stora innovationsupphandling.

Förra året startade Trafikverket projektet Elvägar, i samarbete med Vinnova och Energimyndigheten. Tanken är att fordon ska kunna laddas direkt under färd istället för med laddningsstationer.

Totalt elva leverantörer deltog i ”upphandlingstävlingen” och fyra har nu gått vidare. De får en miljon kronor var för att detaljprojektera sin demonstrationsanläggning.

Minst två av leverantörerna kommer att få börja bygga demovägar i full skala nästa år.
De fyra förslag som gått vidare är en elskena i vägen för lastbilar vid Arlanda, en nedgrävd elslinga för bussar i Södertälje, en luftledning för lastbilar i Gävle och en väg som laddar bussarna i Göteborg.

– Sverige ligger i framkant och vi är bland de första att bygga elvägar i autentiskt miljö. Det känns jättekul. Vi ser också att det finns ett väldigt stort intresse för det här, säger Lisa Silvemark, projektledare på Trafikverket, till Byggvärlden.