Ny smart belysning gynnar elinstallatörer

Publicerad 30 apr 2014, 10:45 | Uppdaterad 15 apr 2021

Efter hela 40 år avgår Magnus Frantzell i vår som vd för Belysningsbranschen och utgivare för tidningen Ljuskultur. Årets Light + Building blev han sista mässa som yrkesverksam och Elinstallatören bad honom därför sammanfatta sina intryck av de viktigaste trenderna i belysningsbranschen. 

Magnus Franzell konstaterar till att börja med att utvecklingen inom LED gått rasande snabbt de senaste åren, förmodligen snabbare än någon kunde ana.

– Eftersom lysdioderna redan har så hög ljusprestanda och är mer effektiva än lysrör tror jag att tillverkarna de närmaste åren kommer att lägga mer energi på utvecklingen av linser som tar bort bländning och sprider ljuset.

– Vi kommer också att få se fler armaturer som är utvecklade enbart för dioder. Tidigare har man ofta tagit befintliga armaturer och bytt ut ljuskällan mot dioder och det blir förstås inte lika bra.

En annan tydlig trend är det som tillverkarna kallar tunable white, alltså att ljustemperaturen kan styras steglöst från varmt gult ljus till lite kallare blått ljus (lägre och högre Kelvin).

– Dessutom är det ju nästan legio att dagens moderna armaturer kan prata med varandra och att vi kan styra dem.

Den här typen av armaturer tror jag kommer att bli särskilt användbara i skolor, på kontor och på äldreboenden. Det lite kallare vita ljuset kan användas på morgonen och efter lunch för att pigga upp. Och för äldre personer kan ljusstyrning med dagsljussimulation stimulera en mer naturlig dygnsrytm, vilket kan påverka hälsan positivt.
Magnus Frantzell


Den snabba utvecklingen
inom belysningsstyrning tror Magnus Frantzell är något som gynnar elteknikbranschen.

– För elinstallatören finns stora fördelar vid själva installationen när armaturerna styrs trådlöst via radiofrekvens. Man slipper kabeldragning och komplicerade programmeringar. Armaturen kan anslutas till befintligt uttag och sedan styras via en app.

– Jag tror att detta kommer underlätta för många elinstallatörer att mer aktivt jobba med belysningsinstallationer.

När det gäller design har Magnus Frantzell imponerats av de många stora, runda armaturerna med opaliserat, halvgenomskinligt, glas.

– Den typen av design var inte möjligt när lysrören användes som ljuskälla.

I vår avgår Magnus Frantzell från sina dubbla roller på Belysningsbranschen, efter att ha jobbat med belysning i 44 år.

– Det är lite tråkigt att sluta nu när det händer så fantastiskt mycket. Men samtidigt gläder det mig att konstatera att den teknik vi pratat om i så många år, alltså lysdioder, nu har etablerats och faktiskt kommit att dominera fullständigt. Belysning har aldrig varit så rolig som nu!