Installationsjätte och kritiserad skola i samma korg

Publicerad 4 mar 2014, 15:38

Den nya installationskoncernen Instalco vill bli den ledande aktören i branschen. På kort tid har koncernen, som ägs av riskkapitalbolaget FSN Capital, köpt fem installationsföretag. En av FSN:s chefer, Peter Möller, säger till Elinstallatören att man satsar på installationsbranschen eftersom tillväxtmöjligheterna är så stora. Samtidigt fortsätter kritiken mot FSN:s skolkoncern.

Instalco har nyligen köpt industrirörföretaget Orab Entreprenad i Gävle, Rörgruppen i Sollentuna, VVS-Metoder Stockholm, Klimatrör i Stockholm och PoB:s Elektriska AB i Uppsala. Koncernen har därmed 360 anställda och en omsättning på närmare 600 miljoner kronor. Ambitionen är att kunna erbjuda tjänster inom el, VS och ventilation. Det enda som alltså fattas är ett ventilationsföretag.

– Installation är en spännande bransch med goda tillväxtutsikter, en bransch som drivs av bland annat bostadsbrist och renoveringsbehov, säger Peter Möller till Elinstallatören, och fortsätter:

– Vi ser en mycket god, om än underliggande, tillväxt i till exempel Stockholm under lång tid framöver.

Koncernchef för Instalco blir Per Sjöstrand, före detta VD för NEA-Gruppen och Midroc Electro. Tidigare i veckan sa han i ett pressmeddelande:

– Det finns i nuläget ett utrymme i installationsbranschen för en aktör som kan kombinera lokal kompetens och flexibilitet med strategisk utveckling. Vår målsättning med Instalco är att behålla det kundfokus och teknisk kompetens som bolagen gjort sig kända för, samtidigt som vi även får möjlighet att erbjuda våra kunder tekniklösningar med hög kvalitet, effektivitet och innovationsförmåga. Våra medlemsbolag har i nuläget hög kundtillfredställelse och skickliga medarbetare vilket vi hoppas bygga vidare på framöver.

FSN har under det senaste året uppmärksammats för den hårda kritik som Skolinspektionen riktat mot Praktiska Sverige, som ingår i FSN:s skolkoncern och som har utbildningar inom bland annat VVS och el.

Efter en så kallad koncerntillsyn har Skolinspektionen bland annat konstaterat att ett stort antal yrkeslärare saknade pedagogisk utbildning, att lärare undervisade inom områden där de saknade både utbildning och erfarenhet och att brister fanns i arbetet med stöd till elever med särskilt behov. Kunskapsresultaten på skolorna var låga.

Skolinspektionen stängde i höstas Praktiska Sveriges skola i Tumba i Stockholm med omedelbar verkan. Myndigheten har dessutom utfärdat hot om vite för Praktiska Sveriges skolor i Nacka, Uddevalla och Gnesta, eftersom bristerna på skolorna inte åtgärdats.

– Att alla skolorna får kritik samtidigt som vi meddelat tre vitesförelägganden och återkallat ett tillstånd, det har inte hänt hittills i någon koncerntillsyn, säger Thomas Nilsson, undervisningsråd på Skolinspektionen, till webbplatsen Installationssiffror.se.

Patrik Wigelius, myndighets- och kvalitetschef på Praktiska Sverige, har svarat med att arbete pågår för att åtgärda bristerna.

– I de absolut flesta fallen är vi ganska överens med Skolinspektionen, säger han.
FSN ansvarar alltså i dag, i förlängningen, för att förse sin installationskoncern Instalco med utexaminerade yrkesmän från sina utbildningar inom Praktiska Sverige. När Elinstallatören frågar Peter Möller om hur han ser på kritiken svarar han först genom att berätta att Praktiska Sverige bidrar till att ”lösa ett av samhällets största problem – ungdomsarbetslöshet”.

– Praktiska bedriver praktiskt orienterade lärlingsutbildningar som ger ungdomar jobb – sju av tio elever som går ut från Praktiska har ett jobb efter examen, säger han.

Men vad tycker du om kritiken?

– Praktiska har, liksom många andra, drabbats av ett antal faktorer som har drivit ner elevantalet och satt skolan under press, som kraftigt vikande gymnasiekullar och den gymnasiereform som tog bort högskolebehörigheten för praktiska utbildningar och därmed gjorde att många elever sökte sig till teoretiska utbildningar. Så Praktiska har varit igenom ett antal tuffa år. Men nu visar man en god stabilitet, både operativt och finansiellt.

Peter Möller förklarar att idén bakom Instalco föddes när FSN såg en möjlighet att skapa en ny aktör på marknaden, med förmåga att leverera ”totaltekniska” lösningar.

– Bolagen som ingår i gruppen har alla ett tydligt fokus på kvalitet och servicenivå, och de har mycket nöjda kunder, säger han till Elinstallatören.