Affärsmöjligheter i smart gatubelysning

Publicerad 25 feb 2014, 15:59 | Uppdaterad 15 apr 2021

Ericsson samarbetar med holländska Philips om ett nytt system, Zero Site, som gör gatubelysning till basstationer. Philips har tagit fram nya lampor som ska minska energiförbrukningen med 50-70 procent, och Ericssons teknik i lampan gör att det går att koppla samman belysningen med mobila nätverk.

För mobiloperatörerna innebär gatlyktan att man snabbt kan få bättre täckning i städerna utan tidsödande tillståndsprocesser. För elinstallatörer inom tele- och datainstallationer innebär det fler affärsmöjligheter.

– Det här är en utmärkt lösning med inriktning på megatrenden med urbanisering. Befolkningen i världens städer ökar med 7 500 personer per timme, men inte den geografiska ytan. Vår forskning visar att internetuppkoppling ligger på topp fem-listan över vad som efterfrågas i städerna, säger Ericssons vd Hans Vestberg i ett pressmeddelande.

Elinstallatören har tidigare berättat om hur man i England driver ett projekt där trådlös uppkoppling byggs in i gatubelysningens LED-lampor. Wifi-tillgången skulle då bli gratis.

– Jag vill se wifi-tillgång på alla allmänna platser, på vägar och till och med på stränderna. Detta skulle kunna göra oss bäst världen när det gäller tjänster som en stad kan erbjuda, sa Michael Filer, regional ledamot i det engelska transportrådet.