Logga in

Erfaren elektriker om arbete med spänning: ”Väldigt läskig att jobba i”

Publicerad
19 maj 2025, 05:02

Tommy Johansson har undvikit att jobba med spänning i gång. Men när han skulle lägga till en ny grupp i en gängsäkringscentral i en musselfabrik bestämde han sig för att inte slå av elen.

De flesta elektriker har nog varit med om det någon gång: att man tvingas jobba med spänningen igång. Det kan röra sig om jobb i fastigheter med hiss eller känslig larmutrustning eller kontorslokaler där verksamheten inte klarar sig utan internet. Även inom industrin och i fabriker förekommer det att elen behöver vara igång för att inte produktionen ska påverkas. 

Läs också:
Quiz: Vad kan du om arbete med spänning?

Läs också:
Vilket är det läskigaste jobbet du gjort med spänningen i gång?

Elektrikern Tommy Johansson, som driver firman Elektrikern AB, är utbildad för att arbeta med spänning. Dock undviker han i möjligaste mån att arbeta med spänning. Men några enstaka gånger har han behövt gå emot sina principer. 

Tommy Johansson

– När man gör en riskbedömning landar man egentligen alltid i att man aldrig ska arbeta med spänningen igång. Men ibland kommer man till situationer – som ett kontor där en säkring behöver bytas ut – där man kanske inte kan stänga ner hela kontoret. Man vill ju inte vara till besvär, då kanske 40 personer påverkas. Då försöker man istället vara smidig och hjälpsam, säger Tommy Johansson.

Det spelar ingen roll hur stort eller litet jobbet är – risken för olyckor finns alltid. Samtidigt är det lätt att underskatta ett jobb och välja att göra jobbet med spänningen påslagen. 

– Ska jag vara ärlig så är jag lite lat emellanåt. Det har hänt att jag inte gått ner två trappor för att stänga av gruppen som jag skulle jobba på. Istället har jag gjort en riskbedömning i huvudet och jobbat med en befintlig armatur. Men ingen är perfekt, tänker jag. Sedan behöver man inte uppmuntra det.

Under sina 18 år som elektriker har han medvetet jobbat nära spänningssatta delar tre gånger, som har inneburit större risker. Det mest extrema uppdraget han varit med om var i en musselfabrik, där han skulle lägga till en ny grupp i en gammal gängsäkringscentral.

”Det är viktigt att jobba med en tråd i taget. Det är lätt hänt att man spretar upp en kabel med tre ledare i en central, där man försöker få fram ena ledaren och kommer åt de andra två ledarna. Då får man problem. Därför måste man verkligen isolera de punkterna” 

– De hade en väldigt gammal gängsäkringscentral med hederliga proppar, där jag bara skulle lägga till en grupp. Det var spänningsförande fasskenor rakt in i centralen. Jag skulle ha behövt stänga ner hela anläggningen för att kunna arbeta helt utan spänning. Då gjorde jag istället en riskbedömning och isolerade riskerna med bland annat petskydd, speciellt anpassade verktyg och extra skyddsutrustning. På så sätt kunde jag ändå arbeta säkert och inte stoppa hela produktionen.

Att jobba i gängsäkringscentraler är särskilt riskabelt, enligt Tommy Johansson. När han plockar bort locket ligger ofta många trådar bakom plåtkapslingen. 

– Det finns olika årsmodeller av gängsäkringscentralerna, där kopparskenorna ligger helt fria och saknar petskydd när man tar av locket helt. I det här fallet var det en lång skena under varenda propp, som man kunde komma åt överallt. En jättesäkring skyddade anläggningen och då blir det hög kortslutningström. Den centralen var väldigt läskig att jobba i.

För att säkert kunna jobba i musselfabrikens gängsäkringscentral var Tommy Johansson och hans kollega extra noga med riskbedömningen. 

– Vi var noggranna med att använda skyddsutrustning för att täcka över de spänningssatta delarna ordentligt. Allt för att inte tappa en tråd och komma åt den. Då använde vi speciell skyddsplast. Det är oftast trångt i en central och svårt att snickra till en tät plywoodskiva. 

Några av de viktigaste säkerhetsaspekterna är att inte stressa igenom arbetet och mäta upp vilka delar som är spänningssatta. Man måste även ha godkända verktyg och arbetshandskar, och vara noga med att hålla ordning på lösa trådar. 

– Det är viktigt att jobba med en tråd i taget. Det är lätt hänt att man spretar upp en kabel med tre ledare i en central, där man försöker få fram ena ledaren och kommer åt de andra två ledarna. Då får man problem. Därför måste man verkligen isolera de punkterna. 

För att jobba så säkert som möjligt är det även bra att vara två personer på plats.

– Min kollega var redo att slå bort mig från centralen med en träplanka, ifall jag till exempel skulle drabbas av strömgenomgång och fastna. 

Möt Tommy Johansson:
”Elcentralen var i ett bedrövlig skick och bestod av nio olika kapslingar”

Under sina arbeten där han medvetet jobbat med spänning har Tommy Johansson sluppit olyckor. Trots att han känner sig säker på arbete med spänning påpekar han att det blir som farligast när man är för bekväm och är slarvig med riskbedömningar.

– I musselfabriken kunde vi isolera riskerna och det kändes bra, men pirrigt. Jag har däremot fått ett par strömgenomgångar under åren när jag har trott att något varit spänningslöst. Jag har än så länge inte gjort något allvarligt misstag när jag arbetat med spänning, men mitt råd är att verkligen undvika att arbeta med spänning om man kan.