De tar fajten med energijättarna – med egna solceller
Bröderna ville skapa en samlingsplats för lokala företag men det blev också ett energibolag med solpark. Nu utmanar de energijättarna och målet är att vara billigast – utan att bli en storspelare.
Det var starten på det som idag är Fjällbacka Solpark, ett lokalt energibolag som siktar på att vara Sveriges mest prisvärda.
Läs också:
Glöm elräkning baserad på huvudsäkring – nu kommer effekttariffer
Läs också:
”De gick i ödrift vid en brand och det fungerade så bra att det inte ens märktes”
Men hur kommer det sig att tre bröder hamnade här? Det hela började när storebror Ulf Sjöberg flyttade hem för ett par år sedan. Då, efter en lång rad framgångsrika företag tyckte han att det var dags för pension.
– Min bror började sin entreprenörsbanan som 13-14 åring och har alltid haft som drivkraft att starta och driva företag. När han beslutade sig för att sälja sitt bolag i Kina och flytta hem ville han bara fokusera på det han tycker är roligt och nyttigt för bygden och närområdet, säger Mats Sjöberg när Elinstallatören når honom.
Men säg den entreprenör som bara kan gå i pension. Istället för att stämpla ut och lägga sig i hammocken blev det ett nytt projekt, berättar lillebror Mats.
– Att han är pensionär innebär bara att han inte lyfter lön. Men han ville göra något roligt så han bestämde sig för att försöka hitta en plats för att skapa en samlingspunkt för lokala företag.
Efter visst letande hittade de en fastighet strax norr om Fjällbacka, vid golfbanan och ett litet flygfält. En bondgård med en ladugård samt en bit mark som inte var tjänlig som odlingsmark. Efter köpet visade det sig dock att ladugården som var det man ville åt som verksamhetslokal var i så dåligt skick att den var fick rivas och byggas upp på nytt. Men vad skulle de göra med marken?
– Vi snackade lite om det och kom på att vi skulle kunna bygga en solpark. Sagt och gjort, vi beställde hem fyra containrar med solpaneler och sen släpade jag och Ulf paneler och byggde ställningar i fyra månader. Vi tog kontakt med elektriker för hjälp och en solenergifirma som gav oss många goda råd – och slutligen Ellevio som byggde transformatorstation och la ned ledningar. Plötsligt hade vi en solpark, säger Mats Sjöberg.
Fram till den tidpunkten hade den rådande tanken varit att producera el och leverera till nätet. Ett ganska rakt sätt att ta igen investeringen på runt fem miljoner. Men när parken väl var på plats började snacket gå på byn.
– Folk kom fram och sa ”så ni bygger solpark, då kan vi köpa el av er, haha?”. I början var det ju inget, men när 40 personer sagt det började vi tänka… vad krävs för att kunna sälja el till konsumenter?
Bröderna blev dock snabbt varse om att kravlistan var både dryg och dyr. För att etablera ett elhandelsbolag krävs initialt en rejäl slant om ett par hundra tusen kronor och sedan en månadskostnad om 25 000 kronor.
– Tröskeln är enorm för en liten aktör. Man måste vara på elbörsen och gå genom deras elhandelssytem. Det gick inte att göra i den skala vi ville som en lokal leverantör i närområdet – det krävs ju 10 000-tals kunder, säger Mats Sjöberg.
Problem är dock till för att lösas så bröderna letade alternativ. Ett sådant var att skapa ett så kallat ”white label-bolag”, där en större aktör är själva elbolaget, men att man får sätta sitt eget namn och logga på fakturan.
– Vi tittade på sådana lösningar via ett antal stora, etablerade elhandelsbolag. Men det blir ju egentligen bara att man raggar kunder åt dem – och det var inte vi intresserade av. Men vi hade tur och hittade ett litet elhandelsbolag i Stockholm med två killar som har 20 års erfarenhet i elhandelsbranschen. De var villiga att jobba med oss och tillsammans har vi hittat en kostnadseffektiv lösning genom deras befintliga elhandel.
Och det är storyn bakom att Fjällbacka Solpark nu är ett elbolag med vad de själva menar är Sveriges billigaste och mest transparenta avtal.
– Vi har valt att göra på det sättet att vi har minimala kostnader. Vi tar inga löner ur elhandelsbolaget, vi gör ingen betald reklam, betalar inga telefonförsäljare och har inga företagsbilar eller liknande kostnader. Fokuset på minimala kostnader möjliggör minimala priser till våra kunder. När vi säljer elen lägger vi på tre öre för drift och underhåll av parken och på det lägger vi två öre per kWh. Jag säger att vi har Sveriges billigaste och schysstaste elavtal. Här är det inga bindningstider, inga uppsägningstider eller dolda avgifter. Om du har en bra deal med kunder så finns det inga skäl att låsa upp dem.
I dagsläget har det lilla elbolaget 170-180 kunder, allt från sommarstugor med 1 000 kWh i förbrukning till Tanums pastorat som köper runt en miljon kWh per år. Men mer ska det bli.
– Vi har bara fått positiva reaktioner på det vi gör. Men vi har inget mål på att bli störst eller att bygga en superverksamhet som ska konkurrera med eljättarna. Vi tänker att vi behöver nå någonstans mellan 500 och 1 000 kunder för att det ska bli riktig rotation på det här och att affären ska gå runt. Men eftersom vi inte har några kostnader så är varje öre vi tjänar en vinst.
Och framåt då? Kommer det bli utbyggnad av parken, eller stannar bröderna här?
– Vi överväger möjligheterna. När vi ansökte om att bygga parken, var det först med dubbla effekten – men det fick vi nej till. Därför tittar vi på att bygga ytterligare parker, men det är många bitar som ska falla på plats innan det kan bli av. Vi har även tittat på vindkraft, men det är en helt annan sak, så vi får se.
– Jag kan säga att bygga solpark, det kan inom citationstecken snudd på vem som helst göra. Men att bli elhandlare eller ett elhandelsbolag som vi – det är inte lätt, jag skulle säga att det vi gjort här är unikt, säger Mats Sjöberg.
Läs också:
6 skäl att sätta solceller på mark
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen