Logga in

Varför är svavelväte dåliga nyheter för en elcentral? — ”Kommer smälla vilken dag som helst”

Publicerad
8 jul 2024, 05:00
| Uppdaterad
5 jul 2024

En full-oxiderad fasskena och svarta ledare. När elcentralen synades var elsäkerhetsriskerna klara, men vad var det som hade hänt – och är fettavskiljaren boven i dramat?

När elektrikern Besjan Beqari fick ett samtal om en jordfelsbrytare som inte gick att återställa trodde han att det var ett rätt snabbt jobb. Men väl på plats fick han huvudbry. 

Läs också:
”Inget trolleri bakom det, utan rent bondförnuft”

Läs också:
”Jag såg hur Gustav blev en låga”

– Det kunden sa var att jordfelsbrytare slog av direkt, så jag började med att undersöka om den var sönder. Men sedan när jag undersökte var alla kablar – och vi pratar om en stor central – svarta. Jag tänkte, vad är det som händer? Och när jag tog bort skenan såg jag att den var oxiderad och att allt var svart. Jag tänkte att är det så varmt att skenan kanske smäller?

Efter att ha undersökt vidare och sett att i stort sett hela centralen var åtgången mätte Besjan Beqari temperaturen för att se om det var varmgång. Men icke, elektrikern kunde konstatera att det var fullt normala temperaturvärden.

– Det var inte så varmt i centralen, men all exponerad metall är oxiderad – för när jag skalade kablarna då är det fräscht. Det fick mig att tänka på om det var något kemiskt.

Detektivarbetet ledde fram till att det troligen är hyresgästens, en restaurang, fettavskiljare som ligger bakom. Denna producerar mycket svavelväte vilken i hög koncentration är giftig – men framförallt oxiderar den metall. Och när Besjan Beqari la upp en bild på Facebook och berättade om problemet – var det flera som frågade om just svavelväte.

– Vi måste undersöka vidare, men till 90 procent är det säkert så. Jag ska prata med kunden nästa vecka för att se vad de vill göra och jag har skrivit en avvikelserapport. 

Så vad måste göras?

– Först och främst, alla kablar och alla skenor måste bytas omedelbart. Händer samma sak som nu måste man flytta centralen för det går inte att bedriva verksamhet på den. Men om det är som jag tror, då är det flytt som gäller.

Det låter som ett dyrt ingrepp

– Ja, det här är en stor central som utöver restauranger även matar alla lägenheter i huset. Om vi flyttar den kommer det kosta jättemycket – räkna med 60 000 till 100 000 kronor. Tyvärr kan det bli så här om ingen har koll på sakerna. Ibland blir det galet.