Logga in

Först med Solid state-batterier

Publicerad
4 jun 2024, 08:39

Ett Göteborgsföretag är först i landet med att lansera hembatterier som byggts med den senaste batteritekniken, Solid State. De här batterierna har 38 procent högre energitäthet än Teslabatterier, som annars är bland de bästa på marknaden.

Raymond Solar i Mölnlycke har kravställt ett moduluppbyggt hembatteri som är baserat på så kallad semi solid state-teknik. Den tekniken är säkrare än andra Litium-baserade batteritekniker och har en energitäthet på 360 kWh/kilo batteri. Det kan jämföras med 260 kWh/kilo för Teslas batterier, som är bland de bästa bland traditionella batterier på marknaden. 

Mer om ny batteriteknik:
Tre miljövänliga batteritekniker

Så tjänar du pengar på batterilagring:
”Batterier gör ingen nytta i fastigheten”

– Batteriet har väldigt goda i- och urladdningsprestanda med C-rate 1. Det kan därför laddas i och ur med lika många kW och som dess energikapacitet i kWh, vilket gör det intressant att använda batteriet i samband med stödtjänster, förklarar Mattias Hanson, utvecklingschef på Raymond Solar.

Mattias Hansson är utvecklingschef på Raymond Solar och en av företagets grundare. Foto: Lars-Göran Hedin

Han berättar att batteriet är skalbart från 10,8 till 32,4 kWh per enhet och dessutom kan flera enheter kopplas samman. Varje modul har en egen inbyggd BMS, så man kan blanda både gamla och nya batterier i anläggningen. 

Installation av modulerna är enkel, de ställs ovanpå varandra och ansluts via inbyggda kontakter, någon kabeldragning krävs inte. Inbyggda värmeelement och hög IP-klass gör att batteriet kan ställas utomhus och att det klarar ner till -30 grader i temperatur.

– Så här långt har vi testat batterierna mot växelriktare från Solis, Deye och Victron, men fler är på gång. Mattias Hansson förklarar att växelriktare från Solis redan är certifierade mot CheckWatt.

Så blir batterier lönsamma:
Trots nya skatteregler: Batterier kan löna sig ändå

– Kostnaden för ett batteri på 16,2 kWh med tillhörande hybridinverter på 15 kW ligger på närmare 140 000 kr inklusive installation, säger Mattias Hansson. Ett sådant här system klarar också äkta off-grid. Det har dessutom en ingång för extern generator, fortsätter han. 

Detta är Solid state

  • Traditionella Litium-baserade batterier har flytande elektrolyter som i värsta fall kan ta eld, om temperaturen blir högre än 170 grader. Då finns risk för så kallad termisk rusning och kortslutningar. I solid state batterier är elektrolyten däremot fast och därför klarar batterierna upp till 900 grader.
  • Det finns två sorters solid state batterier – full solid state och semi solid state. Utvecklingen av full solid state har haft problem så här långt, så det lär dröja tre-fyra år innan de finns kommersiellt tillgängliga. 
  • Semi solid state batterier har en mer porös elektrolyt med några få procent vätska. Det är en innovation som eliminerat problemen som full solid state har så den här batteritekniken finns nu kommersiellt tillgänglig.