Logga in

Kod ger växelriktaren hybridfunktion och högre effekt

Publicerad
4 mar 2024, 05:30

Köp solceller nu och lägg till batterier senare. Eller lägg till en sträng paneler och höj effekten. Kostals nya växelriktare kan få nya funktioner med mjukvara.

– Både installatörer och grossister tycker att det är fantastiskt att kunna täcka nio effekter med tre storlekar på växelriktare. 

Det berättar Kostal Solars områdeschef för Norden, Leif Svantesson. På Elmia Solar visar han upp den tredje versionen av Kostal Plenticore som nu kommer i tre storlekar, Small, Medium och Large. Varje storlek rymmer tre effekter som kan låsas upp med mjukvara. Även hybriddrift går att lägga till i efterhand med en uppgradering, för den som köper solceller först men tror att den kommer vilja komplettera anläggningen senare med batterier.

Läs också:
Stora skillnader mellan växelriktare som klarar batterier

Läs också:
Fem råd: Välj växelriktare som proffsen

Fakta Kostal Plenticore S, M och L

  • Plenticore Small har effekterna 4, 5,5 och 7 kW
  • Plenticore Medium har effekterna 8,5, 10 och 12,5 kW
  • Plenticore Large har effekterna 15, 17,5 och 20 kW

Säkerhetsfunktioner

Ljusbågsetektion. Överspänningskydd som går att byta ut med en ny modul efter till exempel ett åsknedslag. 

– I dag är det många som köper en hybridväxelriktare trots att de inte köper batterier. Man tänker att det är något man kanske vill ha senare. Med vår produkt kan du ta kostnaden för hybriddrift när du faktiskt behöver den, säger Leif Svantesson. 

 Rent praktiskt är det fortfarande installatören och inte kunden som utför uppgraderingen. 

– Vi har skapat en voucher, en egen valuta som heter Plenticoin. Installatören kan köpa den från vår webbshop och där finns också ett konfigureringsverktyg som gör att jobbet kan göras från kontoret. Där kan man ställa in effekt men också om du ska ha batteri och i så fall från vilken tillverkare, landskod och allt. Elektrikern som ska driftsätta kan överföra alla funktioner med sin mobiltelefon och få med sig alla inställningar från den, berättar Leif Svantesson.

Växelriktaren har också backup-funktion. Så länge det finns ström i batteriet eller tillräckligt med solsken kan växelriktaren mata backupström. 

En funktion som ska komma senare och kunna läggas till i efterhand är ljusbågsdetektering. Om det är glapp någonstans på DC-sidan mellan solcellspanelerna stänger växelriktaren av. Den skickar ut en testström för att se om den känner av resistans någonstans. I så fall  stänger den ner.

– Det här är inte standard i dag. Men i vissa länder i Europa är det ett krav. Jag tror inte att det dröjer så länge innan försäkringsbolagen kräver det i Sverige också.