Logga in

Solenergiboomen: Så många solcellsanläggningar installerades 2023

Publicerad
31 jan 2024, 11:53

2023 blev ett rekordår för solenergi i Sverige med nästan 100 000 nya solcellsanläggningar, en ökning med över 70% jämfört med föregående år. Det visar statistik från Svensk Solenergi.

Text

Efter en stark start på våren, där installationerna nådde en topp på 30 000 under andra kvartalet, sjönk takten under årets sista månader. Trots denna avmattning var året nära Svensk Solenergis mål om 100 000 nya anläggningar, och den slutliga siffran kan ännu revideras uppåt.

Intresset för solenergi håller i sig, men nu syns även en ökad efterfrågan på batterier. Framtiden för solenergimarknaden påverkas dock av ändrade skatteregler för gröna investeringar. Effekten av nya solceller har stigit betydligt under året, från 0,8 GW 2022 till mellan 1,1 och 1,4 GW 2023.

Läs också:
Installera hembatterier för stödtjänster – ger ingen rätt till grönt avdrag

Antalet föranmälningar för att ansluta solelproduktion sjönk till 84 000 under 2023, från 95 000 året innan, men optimismen inför framtiden är stark. Med vårsolen förväntas en ny uppgång i intresset för solcellsanläggningar. Svensk Solenergis data bygger på statistik från de stora elnätsföretagen E.on, Ellevio och Vattenfall, och ger en viktig inblick i solenergins framväxt i Sverige.