Logga in

Olagliga strömtjuven säljs som ”brandsäker glödlampsadapter”

Publicerad
14 dec 2023, 09:03

En fråga om en ”strömtjuv” ledde till kommentarskavalkad om elsäkerhet. Flera butiker säljer adaptern och kallar den brandsäker.

Det var i en Facebooktråd som en användare frågade hur man kunde göra för att få en ”strömtjuv” att bli säkrare. Detta då han behövde el i ett förråd – och tänkte att en adapter för att koppla in verktyg i lampsockeln var flinkt. Och flera onlinebutiker erbjöd alternativ.

Läs också:
Spänningsprovare passar inte i de nya lamputtagen

Läs också:
Atomvapen bakom mysljus

På Fyndiq beskrivs adaptern som en ”brandsäker” produkt ”idealisk för hem- och studiolysrörsbelysning inom fotografering”. Webbshoppen Fruugos beskrivning är snarlik, dock har brandsäker bytts mot ”brandhämmande”. 

Svaren på Facebook-frågan var flera, där just farorna kring till synes bristerna med adaptern dominerade.

Att lampsocklar inte är avsedda för att driva verktyg, tål mekanisk belastning samt är ojordade lyftes fram. Men även att adaptern antagligen är olaglig eftersom man kan sticka i kontakten ”halvt”.

Men är då den här typen av adaptrar otillåtna? Enligt Peter Cedmer, inspektör på Elsäkerhetsverket, tyder det mesta på det.

– När man tittar på den här produkten ser man direkt att det finns möjlighet till en enpolig kontaktisättning vilket är potentiellt livsfarligt. Rent visuellt förefaller den inte uppfylla kraven. Men med det sagt, vi tar generellt inga beslut baserat på en visuell bedömning – utan vi köper in produkter för marknadskontroll, säger han till Elinstallatören. 

Peter Cedmer säger att myndigheten får in ungefär tio till 20 anmälningar i månaden via sin produktanmälnings-funktion på hemsidan. I fjol genomfördes 478 marknadskontroller varav 111 av dessa var kontroll genom provning. 

– Utifrån dessa anmälningar gör vi marknadskontroller. Det kan vara allt från att vi kontaktar tillverkare till att vi köper in produkten och skickar till ett testlabb för en teknisk utredning. Sen ska jag vara tydlig med att vi inte godkänner produkter – det är något som producenter gör. Vi tittar på dem och gör bedömningar ur ett elsäkerhetsperspektiv. Ser vi brister vid en marknadskontroll kan det leda till försäljningsförbud. 

Något Elsäkerhetsverket ser att problemet med bristfälliga elprodukter ökar och att det inte alltid är lätt för konsumenter att förstå vad som är godkänt och elsäkert – och det som inte uppfyller kraven.

– Det blir mer och mer nätshoppar som jobbar med ”drop-shipping”. Det innebär att det för en konsument kan se ut som att näthandeln har svensk adress och lager, men modern går direkt till en kinesisk tillverkare som skickar produkten direkt. Dels ger det här att man kan åka på tullavgift, men även den större risken för felaktiga eller farliga produkter. 

Enligt inspektören är det dock stor skillnad på svenska handlare och företag som är baserade utanför Europa. 

– Jag skulle säga att generellt sett har vi en bra dialog med svenska företag. De vill lösa problem och bedömer vi att en produkt är farlig tas den bort. Där det blir problem är när det finns en part som inte ligger i EU. Vi har inga befogenheter att ta bort produkter, vi kommer inte åt dem helt enkelt, säger Peter Cedmer. 

Läs också:
”Det kändes som att jag och min dotter utsatts för livsfara”

Så åter till ”strömtjuven”. Elinstallatören har sökt webbshopparna som saluför dem och ställt frågan om de är produktgodkända och uppfyller kraven i Sverige/EU. Av Fyndiq får vi svaret: ”Alla våra produkter är CE-märkta och godkända utifrån EU-standard”. Fruugo har, trots löfte om att de svarar inom 24 timmar, ännu inte återkommit med kommentar.

Facebook-användaren som ställde frågan om adaptern tog dock det säkra före det osäkra och istället för ”strömtjuven” lyssnade han på råden och köpte en 230V powerbank som klarar av att hålla maskinparken laddad.