Logga in

Rengöra solceller: ”För oss är ultrarent vatten en självklarhet”

Publicerad
26 okt 2023, 05:58
| Uppdaterad
10 nov 2023

De rengör inte för att öka elproduktionen utan för att garantera livslängden på solcellerna. Metoderna för att rengöra solceller skiftar vitt och brett: från borste från marken till robotar och drönare. Men vad fungerar egentligen?

Utomlands finns många företag som är specialiserade på rengöring av solceller. I Sverige är det mestadels företag inriktade på tak- och fasadrengöring som även tar sig an solceller.

”Det senaste verkar vara en metod med drönare som spolar solpanelerna, vilket lämpar sig för svåråtkomliga installationer på fastigheter. Men jag är tveksam till om det fungerar så bra.”

magnus hidetun, fixer

Läs också:
Rengöra solceller: Fem råd från experterna

Läs också:
Lönar det sig att rengöra solceller?

Ett av företagen är Fixer i Göteborg som började tvätta solceller för några år sedan.

– Vi får ibland höra att solceller inte behöver tvättas. Men det stämmer inte riktigt. Visst, regnet sköljer av en hel del, men regnvatten innehåller också kalk som kan bränna fast på glasytan, säger vd Magnus Hidetun.

Han menar även att det är ett missförstånd att tvätten i första hand görs för att öka elproduktionen. Det handlar om att garantera livslängden på solpanelerna. Rengöringen är ett sätt att undvika hot spots som orsakas av skugga och gör delar av panelerna varma, vilket i värsta fall kan leda till sprickor.

– Jag läste nyligen en forskarrapport om rengöring av solpaneler i länder som har solproduktion året runt – som Australien, Iran och USA/Kalifornien. Där handlade det mer om att klarlägga hur ofta rengöringen bör ske, inte OM den bör ske, säger Magnus Hidetun.

Rengöring med kolfiberstav. Foto: Fixer

När han och kollegorna rengör solceller står de vanligtvis på marken. Därifrån tvättar de panelerna med hjälp av 20 meter långa teleskopstavar av kolfiber. Genom en tunn slang i staven matas ultrarent, ljummet vatten och i änden sitter en mjuk borste.

– För oss är ultrarent/avjoniserat vatten en självklarhet. Det innehåller inga förorenande joner alls, till skillnad från destillerat vatten, och naturligtvis ingen kalk, säger Magnus Hidetun.

Han har sett en hel del olika tekniker för solcellsrengöring. I Tyskland är det vanligt med roterande borstar. Men det använder inte Magnus Hidetun, eftersom han tycker att det är onödigt.

I solcellsparker är det vanligt med olika sorters robotar som tvättar panelerna, exempelvis Solar Cleano. Ett alternativ är att köra en traktor mellan längorna med borste på ett skaft.

– Det senaste verkar vara en metod med drönare som spolar solpanelerna, vilket lämpar sig för svåråtkomliga installationer på fastigheter. Men jag är tveksam till om det fungerar så bra, säger Magnus Hidetun.

Läs också:
Solcellstak: ”Överväger man plåttak är detta givet”

Vilken teknik man väljer kan också handlar om priset. Enligt William Bergmark hos Hemsol kostar en robot som han tittat på ungefär 28 000 euro, alltså cirka 320 000 kronor.

– Det är enkelt att anta att de inte är ekonomiskt intressanta för solcellsanläggningar på vanliga villor, säger han.