Logga in

”Vi kämpar fortfarande för ett rotavdrag på 50 procent”

Publicerad
21 sep 2023, 09:37

Höstbudgetens förslag på höjt tak på 75 000 kronor för rotavdraget är långt ifrån målet, menar Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, som inte tänker ge upp kampen för ett 50-procentigt rotavdrag.

Budgetpropositionen för 2024 presenterades på onsdagen av finansminister Elisabeth Svanteson (M).

Privatpersoner kommer att kunna göra större rotavdrag nästa år
”Våra medlemsföretag kommer att kunna dra nytta av det här”

Det kan kosta 600 000 kronor att energirenovera ett hus från klass E till B
Så mycket kostar energirenovering från olika energiklasser

I förra veckan släppte finansministern nyheten om att taket på rotavdraget höjs till en kostnad av en miljard kronor, något som Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, välkomnade eftersom det skulle ”gynna branschen”.

Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen. Foto: Peter Knutson

– Men det behöver göras ett förtydligande. Flera småföretagare, som jag haft kontakt med, tycker inte att de har någon nytta av det höjda taket. De vill ha ett rotavdrag på 50 procent istället, säger han och tillägger:

– Det här är en första seger. Vi kämpar fortfarande för ett rotavdrag på 50 procent, men frågan är omöjlig politiskt sett. Man tycker att det är inflationsdrivande och man räknar på ett visst sätt på finansdepartementet.

Förutom höjt tak på rot- och rutavdraget, som dessutom skiljts åt, ger regeringen mer pengar till dem som vill installera solceller hemma.

Det totala anslaget för det så kallade gröna avdraget, inklusive solceller, ligger kvar på drygt tre miljarder kronor även nästa år.

Regeringen vill dessutom skynda på utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elbilar, med dryg en miljard kronor under åren 2024 och 2025.

Regeringen vill minska industrins utsläpp och aviserar i budgeten en satsning på bio-CCS, koldioxidlagring från biomassa.

Dessutom får den nationella forskningsanläggningen Max IV i Lund 40 miljoner kronor för att ”inte viktig forskning ska äventyras”. Vid Max IV bedrivs forskning inom den gröna omställningen, till exempel batterier och solceller.

I höstbudgeten ingår också satsningar på yrkesutbildning för vuxna på drygt 4,5 miljarder kronor samt nästan lika mycket till yrkeshögskoleutbildning.

Radhusägarna var inte berättigade till rotavdrag
Det borde byggföretaget gjort för att undvika rot-smällen

Bakom budgeten står Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.