Logga in

Sandbäckens tar över tre stora elföretag från konkurrent

Publicerad
4 sep 2023, 10:27

En högt belånad börsnoterad koncern säljer de tre elinstallationsföretagen. Tillsammans omsätter de 400 miljoner kronor och har 180 anställda. 

Sandbäckens Group köper Eviab Gruppen i Örebro, Växjö Elmontage samt El & Projektering Vetlanda som alla ingår i Storskogen Group. I Eviab Gruppen ingår rörfirman VVS Profilen i Örebro.

Christoffer Järkeborn:
”Vi skulle behöva fler företagsledare i politiken”

Läs också:
Här är de 30 största företagen i branschen

Sandbäckens mål är att nå 5 miljarder kronor omsättning, 50 nya bolag och 500 miljoner i resultat. Samtidigt är planen att växa kraftigt inom elsegmentet under de närmsta åren med målet om 1 miljard kronor i omsättning.

– Detta förvärv är ett viktigt steg på vår resa mot 5-50-500 och en kraftig expansion inom elsegmentet, säger Sandbäckens koncernchef Christoffer Järkeborn i ett pressmeddelande.

Företagen kommer att fortsätta verka under sina lokala varumärken men nu som en del av en större installationskoncern.

Sandbäckens är en del av den nordiska installationskoncernen Nimlas som på några år har vuxit från cirka 1,5 miljarder kronor till drygt 7 miljarder i omsättning.

– Förvärvet är ett viktigt steg på Nimlas resa mot att bli en multidisciplinär installationskoncern i Norden. Med Sandbäckens förvärv inom el har vi nu en betydande verksamhet inom elsegmentet på alla våra marknader inom Norden, säger Nimlas koncernchef Mikael Matts.

Storskogen har tidigare vuxit snabbt genom förvärv av installationsbolag men pressats av stigande räntor och säljer nu dessa tre bolag.

De tre förvärven ska prövas av Konkurrensverket och beräknas vara klara i början av det fjärde kvartalet i år.

Kort om de köpta bolagen:

Eviab Gruppen är en multidisciplinär koncern verksam i Örebroområdet och består av Elprofilen i Örebro, VVS Profilen i Örebro, Säkerhetsprofilen i Örebro och Eviab Teknik.

I Växjö Elmontage ingår även Energistyret i Kronoberg.

El & Projektering Vetlanda arbetar förutom med elinstallationer/-projektering även med service och installation av värmepumpar samt kylanläggningar.

Läs också:
Därför är Traderagrundaren på jakt efter elföretag

Sandbäckens köpte nyligen också City Eltjänst i Stockholm som var koncernens första förvärv av ett renodlat elbolag.