Logga in

Plejd: Därför satsar vi bara på belysningsstyrning

Publicerad
7 aug 2023, 09:31

Kvar vid sin läst eller redo för fight? Plejd har en dominerande ställning inom belysningsstyrning – hur agerar de nu när andra aktörer lanserar bredare sortiment?

”Många kommer att överge Plejd om de inte matchar det här.” Så uttryckte sig en elektriker efter att i några månader ha gått över till att installera Schneider Electrics Wiser. 

Bakom kommentaren ligger att Wiser byggs som ett system där allt från trådlösa knappar till kameror samlas, och snart även elbilsladdning. 

Läs också:
”Många kommer överge Plejd om de inte matchar det här”

Läs också:
Schneiders Wiser-kameror användes i kobrajakten på Skansen

Men hur ser då Plejd på uttalandet? Tänker de bjuda upp till dans i alla dess former – eller avstår de? Elinstallatören fick tag i Babak Esfahani, vd på företaget.

Schneider Electric satsar brett, hur ser er roadmap ut? 

– Om vi tittar på det smarta hemmet har vi ingen ambition att göra något där. Vi gör det vi är bra på och det som elektriker uppskattar. Andra får göra det smarta hemmet och så möts man i ett ekosystem. Vi är tillgängliga i Apple Homekit, Google Home och snart Amazon Alexa – vi ser inte att det finns något skäl till att skapa något annat. 

Så ingen breddning med andra typer av produkter?

– Vi har breddat med armaturer samt lanserat en sensor med trådlös rörelsevakt också, men det är ett litet steg och ligger ju fortfarande inom belysningsstyrning. Sedan kanske vi breddar oss mera vartefter, men att skapa värde för elektrikern är grunden.

En elektriker vi pratat med säger att om Plejd inte kontrar hamnar ni på efterkälken. Vad anser du om det?

– Alla elektriker och slutkunder får välja själva vad de köper. Men det är ganska enkelt. Vi varken kan eller vill bygga kameror, där finns det massa producenter som gör jättebra produkter. Detsamma gäller diskmaskiner, larm och så vidare.
– Då måste man fundera på vad bredd egentligen betyder. Uppenbarligen gör ju Wiser inte allt. Jag skulle säga att det vi gör ännu så länge är det som skapar värde för elektriker vid installation.

Att ni har ett låst system kritiserades också, varför har ni inte valt en öppen standard?

– Det är en fråga utifrån det värde man skapar. För att vi ska kunna göra allt vi gör bra på, på det sätt som vi gör dem – då behöver vi ha kontroll. Då får vi svarstiderna och upplevelsen vi vill ha. Men via gateway får vi ett interface mot andra. Sedan vill jag trycka på att våra produkter fungerar helt oberoende av smarta hem eller nätverk. Det ska vara lika robust och tåligt som vanlig belysning och det uppskattar våra kunder och elektriker. 

Läs också:
”Plejd bryggar gapet mellan KNX och Clas Ohlson-prylar”

Om nu elektriker börjar efterfråga mer saker, kommer ni inte att agera på det då?

– Vi förstår att frågan ställs. Men vi kommer inte att ha samma bredd som Wiser och vårt fokus ligger inte på att skapa smarta hemsystem. Det vi har är ett fullt sortiment av belysningsstyrning och nu har vi även downlight och lite armaturer. Vi har visat en sensor med rörelsevakt och även en termostat för elburen golvvärme. Vi har några kategorier på gång framöver som ligger lite utanför. Men som vi ser det, vi gör belysningsstyrning.