Logga in

Nytt svenskt batteri kan byggas ut efter hand

Publicerad
17 aug 2023, 05:30

Ett nystartat Gävleföretag har tagit fram ett utbyggbart batterilager som kan övervakas på battericellnivå. Norrsken heter batteriet som dessutom självt kan räkna ut hur och när de gör mest nytta.

När Viktor Prim skulle installera solpaneler hemma på villan i Sandviken insåg han snart att han behövde hitta ett sätt att öka lönsamheten för dem. Att han behövde öka den andel producerad solel som han utnyttjade själv. Viktor förstod att batterier var lösningen, men han såg problem med de alternativ som fanns tillgängliga på marknaden. Viktor pratade om problemet med kollegorna Adis Kurtalic och Carl Karlsson. 

– Vi hade jobbat med elektronik i många år och i olika sammanhang sett hur battericeller lätt kan gå sönder eller underprestera. Så vi kom på tanken att det borde gå att övervaka cellerna på individnivå. Framför oss såg vi en lösning där seriekopplade battericeller på tillsammans 940 V sattes samman i moduler, försedda med övervakning på cellnivå och lätta att byta ut, berättar Adis Kurtalic.

Ingen lysande affär:
Kort livslängd gör batterier olönsamma

Fler nordiska batterier:
Nya smarta danska batterierna: ”Vi har en aggressiv prissättning”

De drog i gång ett källarprojekt med batteriutveckling, först med eget kapital och senare med stöd från externt investeringskapital. Resultatet är nu redo för marknaden.

– Vi har skapat Norrsken, ett batteri som är uppbyggt av åtta moduler på vardera 3,6 kWh som samlats i en låda som är ungefär som en tvättmaskin i storlek. Norrsken har en växelriktare med passiv kylning via kylflänsar i bakplanet och framför den fack för de åtta batterimodulerna, berättar Adis Kurtalic.

Idén är att initialt leverera Norrsken med fyra moduler, det vill säga cirka 15 kWh, och att köparen sedan efter hand kan komplettera med flera. Planen är att i år producera och sälja 20 sådana system. Intresset är stort så hela årets produktion har redan hittat köpare.

Ett Norrsken-batteri har en växelriktare moterad längst in i ”skåpet”. Framför den finns plats för åtta batterimoduler. Foto: Lars-Göran Hedin

– Nu letar vi efter nya och större lokaler för att kunna rampa upp produktionen ordentligt till nästa år, berättar Viktor Prim. Målet är att bygga 600 Norrsken 2024.

Prissättningen är inte fastställd än, men den beräknas ligga kring 150 000 kr för ett 15 kWh Norrsken, före gröna teknikavdraget. Det ska också vara möjligt för ägaren att själv beställa hur många av batteriets moduler som undantas för detta.

Lund:
Deras batterianläggning ger villan ödrift i tre dagar

– Varje modul har 14 BMS-er som övervakar vardera 16 battericeller så totalt är det 224 celler i modulen. Cellerna är av NMC-typ (nickel-mangan-kobolt). Tappar en cell i prestanda så upptäcker BMDeS-en vilken det är så att cellen kan bytas ut. Av garantiskäl är det däremot inte något som kunden kommer att göra själv utan modulen får plockas ut och skicka in till oss i så fall, förklarar Adis Kurtalic. Han understryker att förfarandet ändå lär vara billigare än att helt byta ut en felande batterimodul.

Elektroniken i växelriktardelen övervakar hela tiden batteriets användning och anpassar driften till användarens elbeteende. Norrsken är uppkopplat via molnet till en server hos Solask som har koll också på väderdata timprisutvecklingen på Nordpool. En backup-funktion ligger också på ritbordet hos Solask.