Logga in

Nya smarta danska batterierna: ”Vi har en aggressiv prissättning”

Publicerad
17 aug 2023, 05:31
| Uppdaterad
12 dec 2023

De nya smarta batterierna från en dansk tillverkare är extra brandisolerade och håller koll på väder och spotpriser. Allt till en intressant kostnad.

Den danska batteritillverkaren Xolta har egna idéer om hur ett energilager bör konstrueras. Deras batterier är AC-anslutna med inbyggd växelriktare och har också en hel del intelligens. De byggs av battericeller med litiumjärnfosfat-kemi som har monterats i ett vandal- och extra brandsäkert skåp med IP55 som kapslingsklass.

Nya tekniker på gång:
Tre miljövänliga batteritekniker

– Xoltas stora batteri är på 80 kWh. De är på gång att bli godkända som egen brandcell. Därför kan det tryggt placeras i princip var som helst, säger Jonas Nilsson, vd på ISAB Energi i Staffanstorp, företaget som tar in Xolta-batterierna till Sverige.

Batterierna från Xolta finns i tre storlekar – 5, 10 och 80 kWh. De bägge mindre är villabatterier medan det större är framtaget för bostadsrättsföreningar, och större fastigheter. Intelligensen har de gemensam.

Xolta Bat-80 är så väl inkapslat att det kan komma att godkännas som en egen brandcell.

– De här batterierna är AI-styrda och lär sig hur användaren hanterar lasterna i sin anläggning. Eftersom de också styr i- och urladdning efter spotprisvariationer och väderprognoser ser de till att laddnings- och urladdningscyklerna blir så effektiva som bara är möjligt, förklarar Jonas Nilsson.

Uppbyggnaden är modulär och varje modul väger som mest 30 kg för att underlätta installation, underhåll och service. Alla moduler är åtkomliga från batteriernas framsida och battericellerna kan bytas individuellt om något problem skulle uppstå. Eftersom batterierna är AC-anslutna krävs ingen extern växelriktare men har man solpaneler på taket kan anslutning ske till alla växelriktarfabrikat och -modeller.

– Vi har en ganska aggressiv prissättning på våra villabatterier. Det större 10 kWh-batteriet kommer att kosta 59 900 kr installerat och klart, efter avdraget för grön teknik. Det gäller dock under introduktionsfasen fram till och med september månad. Den som vill ha mer kapacitet kan seriekoppla upp till tre sådana batterier, förklarar Jonas Nilsson men rekommenderar att man i så fall bygger ut anläggningen successivt för att få tillgång till avdraget två eller tre år i rad.

Flera fördelar med energilagring:
Sju nyttor med batterilager

Det stora batteriet på 80 kWh blir förstås dyrare – introduktionspriset blir cirka 500 000 danska kronor för själva batteriet, tror Jonas Nilsson. Än finns inga installerade i Sverige men ISAB Energi har flera förfrågningar som de arbetar med.

– Parallellt lägger Xolta i Danmark nu sista handen vid att få batterierna anpassade till det svenska regelverket kring elnät, brandskydd och elteknik. Vi är klara till 99 procent med det, liksom med att anpassa tekniken till de svenska elnätsbolagens kravspecar, berättar Jonas Nilsson.

Den aggressiva prissättningen av villamodellerna till trots är Jonas Nilsson medveten om de frågetecken som finns kring lönsamheten i batteriinvesteringar.

– Därför har vi sett till att alla Xolta-batterier ska fungera hos Check Watt och andra aggregatorföretag som erbjuder anslutning till stödtjänster, försäkrar Jonas Nilsson.

Själv har Jonas Nilsson det första svenska Xolta-batteriet installerat hemma i villan i Veberöd. Det är ett 10 kWh villabatteri som installerades i våras. 

– Vi har 8 kWp solpaneler på taket och under maj månad hjälpte batteriet oss att minska andelen inköpt el med 93 procent. I juni har vi varit helt självförsörjande med batteriets hjälp, konstaterar Jonas.

ISAB Energi är en del av ISAB Group som annars sysslar med vs, ventilation och energisparprojekt. Energiverksamheten har inga egna elektriker. Planen är att ta hjälp av lokala elinstallatörer runtom i landet när batterianläggningar ska installeras.