Logga in

Avtalet klart – trots det hotas elbranschen av strejk

Publicerad
16 maj 2023, 17:09

“Målarnas kamp är vår” säger Elektrikerna som kan gå ut i sympatistrejk den 26 maj. Här är de företag och arbetsställen som berörs om strejken blir av.

Läs också:
Historiskt högt lönekrav i årets avtalsrörelse

Avtalet 9 maj
Så blir elektrikernas nya löner

9 maj skrev Elektrikerförbundet och Installatörsföretagen under överenskommelsen om det nya Installationsavtalet. I dag, en vecka senare, varslar Elektrikerförbundet om strejk, som en sympatiåtgärd för Målareförbundet som inte kommit överens med arbetsgivaren.

– Målarnas kamp är vår. Målareförbundet har under förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för Sveriges målare stött på hot mot sitt yrke på liknande sätt som Elektrikerna gjort. Detta gör det ännu mer angeläget för oss att bistå Målarnas strejk för ett nytt kollektivavtal, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson i ett pressmeddelande.

Om ingen överenskommelse
nåtts innan dess tas 100 elektriker ut i strejk  från 26 maj.

– Det är en besvikelse att Elektrikerförbundet drar in oskyldiga företag, som omfattas av fredsplikten, i en konflikt som de inte har del i. Vi har precis nått en överenskommelse om ett nytt Installationsavtal och det är inte rimligt att Elektrikerförbundet så kort efter varslar om en sympatistrejk, säger Barin Özmen, biträdande förhandlingschef på Installatörsföretagen.

– Jag kan förstå besvikelsen men målarnas kamp sker här och nu och kan inte skjutas upp, säger Mikael Pettersson till Elinstallatören.


De sex företag och projekt som omfattas av varslet är :

  • Eitech Electro, Norrköping, ICA Maxi
  • Elteknik LD i Östersund, Gällö, Gällö Timber AB
  • Caverion Sverige, Göteborg, Volvo klimattunnel
  • Bravida Sverige AB, Stockholm, 
  • Värmeverket Fortum Värtahamnen
  • Emil Lundgren, Göteborg, Hotell Draken – Clarion Hotell
  • Bravida Sverige, Falun