Logga in

Roterar Götes solceller fortfarande?

Publicerad
31 mar 2023, 14:00

Takvinklar och bra väderstreck i all ära, men det smartaste är ju att låta solpanelerna följa med solen, tänkte Göte Axelsson och byggde 2020 en roterande solcellsanläggning. Hur har det gått sedan dess?

Den roterande mekanismen är inte paret Axelssons första solcellsanläggning på gården utanför Eksjö i Småland. 2013 lade de vanliga stillastående paneler på sitt tak vilket föranledde diskussioner med besökare om hur solceller bör placeras. Och slutsatsen blev alltid densamma: Det bästa vore att låta panelerna följa solen.

Läs den första artikeln
Göte maxar elproduktionen med roterande solceller – byggda av skrot

En annan som gillar att mickla själv
”Många Åsa-Nisse-lösningar”

Kasserade verkstadsdörrar. Foto: Göte Axelsson

Sagt och gjort, Göte Axelsson byggde med hjälp av sin kusin en tvåaxlad solföljare som dels justerade vinkeln mot markplanet en gång i månaden när man tryckte på en knapp och som dels vred sig automatiskt minst 200 grader från öst till väst varje dag. Ramverket för panelerna blev en kasserad verkstadsdörr, ett fläktrör, delar av en grävmaskin och även delar från ett skrotupplag.

Roterar solcellerna fortfarande?

– Jodå, de tickar på bra! Anläggningen brukar producera 12 000 kWh om året, säger Göte Axelsson nöjt. 

När Elinstallatören hör av sig läser Göte Axelsson av växelriktaren och då visade den en totalproduktion på 46 000 kWh sedan start.

Göte går och kollar mätaren när Elinstallatören ringer. Foto: Charlotta von Schultz och Göte Axelsson

Trots att det är ett hemmabygge av skrot har han bara behövt byta ut någon liten växel och en transmission.

Något som däremot inte har tickat på är bidraget för solcellsanläggningen.

– Det uppstod en ordkonflikt mellan mig och Energimyndigheten, säger Göte Axelsson och berättar att även om han redan hade fått bidrag för solcellerna på taket, trodde han att han skulle få även för de roterande, eftersom de var markbaserade. 

– Men Energimyndigheten sa nej till den just därför! Hade jag däremot lagt ytterligare en anläggning på ett tak, ja, då hade jag tydligen kunnat få bidrag. Jag trodde att det var tvärtom. Ganska ologiskt, men den producerar lika bra ändå på egna ben utan bidrag.

”Det är det roligaste av alltihopa, att man kan köra på eget fordonsbränsle!”

Desto roligare på gården är hans nya batterilager som består av kasserade blybatterier från en telemast i närheten. Batterierna i masten byts regelbundet ut även om de inte är slut och Göte kan köpa dem från skroten för nio kronor kilot.

– Så jag har betalat cirka 5 000 kronor för mina 12 stycken 12 V-batterier, i stället för 70 000 kronor som det skulle kostat om jag hade köpt dem från min solpanelleverantör.

Andra innovativa solcellslösningar
Hur bra funkar solföljare och växthus med integrerade solceller?

Han är noga med att poängtera att en jämförelse mellan hans blybatterier och ett för ändamålet producerat batterilager är att jämföra äpplen och päron.

– Mina blybatterier får nog jobba väl hårt eftersom jag får fylla på destillerat vatten regelbundet, det går åt cirka fem liter i halvåret, och jag behöver kolla regelbundet att allt funkar. Men jag tycker ju att det är roligt att mickla själv.

Två andra nyheter är han och fruns elbilar. Götes Renault Kangoo köptes begagnad, har gått 5 000 mil, är 10 år och rullar som jobbarbil. Hustruns Kristina Axelssons Kia Eniro köptes ny och har nu gått 4 000 mil.

– Dessa elbilar laddar vi i huvudsak enbart när solen gassar på, det är bara som regel under december–januari som det behövs lite tillskott av inköpt el bränsle till bilarna. Det är det roligaste av alltihopa, att man kan köra på eget fordonsbränsle!