Logga in

”Man vill ju att det ska vara rätt”

Publicerad
23 jan 2023, 08:30

Marcus Eklånge Gindemo har ofta en åsikt om el, i artiklar och kommentarsfält på Facebook. Men vem är han? Chefredaktören hälsade på med tårta under en arbetsdag där tre generationer elektriker bytte elcentral i en villa.

Släktens stora intresse för el startade någon gång i samband med att elen kom till Eskilstuna 1916. Men för att göra historien kort: Tommy Eklånges farfar var engagerad i elektrifieringen, dock som bonde. Hans far blev elektriker med egen elfirma och Tommy följde i hans fotspår. Han har haft brorsan Stefan anställd under många år.

Sonen Marcus valde samma bana och startade senare egen elfirma även han och i juni anställde han sin son Alvin Gindemo.

Marcus rycker kardeler ur snabbkopplingar
”Stor risk” säger Elsäkerhetsverket om elektrikers video – men tillverkarna är kritiska

Marcus Eklånge gindemos varning
Vad gäller egentligen om sammanlagringseffekten?

– Det var självklart att jag skulle bli elektriker, men inte att jag skulle jobba här, säger Alvin.

Han praktiserade på Bravida, plötsligt blev tiderna sämre och jobben färre. Fast färre jobb är inget som pappa Marcus märker av.

– Jobb finns hur mycket som helst. Ringer det någon jag inte känner tackar jag alltid nej, jag har så mycket ändå, säger han.

Chefredaktör Fredrik Karlsson bjuder på en tårtpaus i elcentralsinstallationen i Eskilstuna. Foto: Jonas Bilberg

Pappa Tommy är nyss 70 fyllda och gör sitt bästa för att trappa ner, är nog nere i en halvtid nu, men ställer upp på att lånas in när det behövs. Eller för egna kunder.

– Det har blivit ett sätt att leva. Man hjälper folk. Häromdagen var det en som ringde, de hade problem med värmen och det var elva grader inne. Jag åkte förbi på vägen till stan och fick i gång den. Jag vet inte hur många gånger han tackade. Det är sånt som gör att jag inte vet när jag lägger av.

Namnet Eklånge kommer av den södermanländska sjön och byn med namnet Eklången, där de bor på landet. Det präglar också uppdragen, det har varit mycket jobb åt lantbrukare som ”bonn-elektriker” som Tommy kallar dem.

”Du fick ju till och med reglerna ändrade en gång.”

Marcus om pappans engagemang

– Men vid de allra mest avancerade anläggningarna kliver jag åt sidan, de få du ta, säger Tommy och nickar mot Marcus.

– Du gillar såna här projekt, att dra om elen i gamla hus, kontrar Marcus och syftar på det jobb som pågår när vi besöker dem i en villa i Eskilstuna.

Det byggs nytt kök och klämmer vi oss in med kaffe och tårta. I huset passar de på att byta elcentral också, ett jobb Marcus sedan länge lovat göra. Det skulle ta en dag men det blev närmare två arbetsdagar innan det blev klart, som det ofta är.

Vi har några saker till att reda ut. Engagemanget, var kommer det ifrån? Efter en timmes fika med de tre elektrikerna råder det inte längre någon tvekan om den saken. Marcus säger det också med blicken mot pappa Tommy:

Kolla in när Marcus var med på mässan
Stor publik när Elfel-veteran möter Svanström i panelsamtal

– Du fick ju till och med reglerna ändrade en gång, säger han och vi får historien om utebliven synkning av måttet för att petskydd ska krävas som han uppmärksammade.

– Men nu orkar jag inte bråka längre, säger Tommy som överlåter det till nästa generation. Det är Marcus som far fram och finner fel och enligt sonen ”skriver för mycket på nätet”.

– Man vill ju att det ska vara rätt, konstaterar Marcus med ett leende.