Logga in

Nya föreskrifter: Vad ska rutinerna innehålla egentligen?

Publicerad
9 nov 2022, 10:17

Hur hjälper jag hyresvärden med dokumenterade rutiner nu när Elsäkerhetsverkets nya föreskrifter snart införs?

Fråga Fredrik Byström Sjödin

Fredrik Byström Sjödin är elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. Mejla din fråga direkt till fredrik.sjodin@in.se

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och göra urval i insända bidrag.

Fråga:

När Elsäkerhetsverket uppdaterar sina föreskrifter i december måste tydligen nästan alla innehavare upprätta en dokumenterad rutin om kontrollerna av sina elanläggningar. Jag fick en fråga från en stor hyresvärd om jag kan hjälpa honom med det, och nu undrar jag vad rutinen egentligen ska innehålla?

Svar: 

Rutinen enligt 6 § ELSÄK-FS 2022:3 innehåller en mängd formkrav och ska baseras på en riskbedömning. Det är alltså inget dokument som man laddar ner från nätet, skriver under och ställer i en hylla. Rutinen ska innehålla omfattning, tidsintervaller, metoder för kontroller och åtgärder samt kompetenskrav för den som ska kontrollera anläggningen. När väl rutinen är upprättad ska innehavaren förstås leva efter den, budgetera för kontroller och åtgärder, planera kontrollerna etc.

Installatörsföretagen har tagit fram en ny utgåva av IN Elkontroll som innehåller en interaktiv mall för den rutinen. Den kan beställas från IN Förlag.

Läs också:
Fyra svar om de nya föreskrifterna

Fler expertfrågor:
Får jag sätta upp några uttag på fritiden?