Logga in

”Det blir snart inga mindre företag kvar”

Publicerad
10 jan 2022, 08:37

Företag efter företag köps upp av storsatsande koncerner. En trio mellanstora elfirmor kommer nu med svaret. ”Vi måste hjälpas åt för att möta konkurrensen från de stora koncernerna”, säger Emma Elheim Karlsson.

Storbolag som växer genom uppköp har fått sällskap av allt fler storsatsande koncerner. Det gör att de små bolagen får svårare att klara konkurrensen och många väljer att sälja.

Läs också:
Han leder köpjakten på elfirmorna

Läs också:
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut

– Det blir snart inga mindre företag kvar, vi var tvungna att göra något, säger Emma Elheim Karlsson, vd för Hallabro El med huvudkontor i Tingsryd.

Hallabro El har tillsammans med två andra ägarledda bolag bildat ett gemensamt bolag och har en ambition att samarbeta. De andra är Sandstedt El i Nässjö och El-Andersson i Vessigebro.

”Det här är ett sätt att kunna konkurrera med de stora men ändå behålla vår identitet.”

– Tillsammans kommer vi att täcka hela Småland och Blekinge och delar av Halland, säger Emma Elheim Karlsson.

Trion kommer dels att kunna ta större uppdrag i det gemensamt ägda bolaget men även samarbeta och stärka varandra i de enskilda bolagen.

– Vi kan dela kunskap och kompetens, ta större jobb genom att låna personal av varandra, förhandla fram bättre inköpspriser och stötta varandra i utvecklingen, säger Emma Elheim Karlsson och fortsätter:

Hjo Installation vill också utöka:
”Vi köpte in 40 bilar på ett bräde och fräschade upp loggan”

– Det här är ett sätt att kunna konkurrera med de stora men ändå behålla vår identitet.

Många koncerner har ju det som strategi, att bolagen får behålla sin identitet, har det inte lockat att sälja?

– Nej! Alla vi tre bolag har fått erbjudanden att sälja men vi vill inte, vi vill behålla och utveckla våra bolag och vara en trygg arbetsplats för våra anställda.