Logga in

”Vända ­bristande ­intresse största belöningen en hand­ledare kan få”

Publicerad
24 aug 2021, 05:44

Knuttes El i Leksand har i flera år fyllt på sin medarbetarskara genom att anställa före detta praktikanter. Anders Jones, som själv kommit in i firman den vägen, säkerställer en meningsfull och variationsrik praktiktid hos företaget.

Anders Jones är en av åtta elektriker på Knuttes El i Leksand. Förutom företagets grundare Gunnar ”Knutte” Knutsson, har alla i företaget börjat sin yrkesbana som praktikanter här. De flesta kom hit från Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, så också Anders Jones. Han är den som ser till att nya ungdomar som kommer hit på praktik får en meningsfull träning i elektrikeryrket.

guide:
Så blir du en supermentor för el-praktikanter

Hon yrkesväxlade
Badmästaren som blev elektriker

– Det är många företag som rycker i eleverna på el- och energiprogrammet. Därför är det en god idé att ta hand om dem så väl som möjligt, säger Anders Jones.

Grundläggande för att lyckas med den saken är att ha goda kontakter med skolan. I Anders Jones fall är det lite enklare eftersom det inte är så många år sedan han själv gick el- och energiprogrammet.

”Jag har lärt mig att om du får pejling på praktikantens fritidsintressen så finns en god chans att vi har något jobb på gång som anknyter till dem.”

Anders Jones

Han minns fortfarande hur pirrigt det kändes första praktikdagen och hur många frågor som snurrade runt i skallen den där första dagen.

– Därför gäller det att snabbt komma underfund om hurdan praktikanten är som person och att få i gång en bra dialog. 

Anders Jones är mån om att få praktikanterna att våga ställa frågor, det är A och O för en lyckad praktik, menar han.

”Det är ett ganska enkelt sätt att öka samhörighetskänslan och på sikt en god investering i firmans framtida utveckling. Här, om någonstans, har vi ju lärt oss att duktiga praktikanter kan vara våra framtida kollegor.”

Anders Jones

– Vi har alltid en massa olika typer av jobb på gång i vårt företag, det är inte så svårt att ordna en hyfsat allsidig praktik. Vi är då flera som delar på uppgiften att vara handledare i de olika projekten, fast jag som håller -samman och försöker styra upp det hela, säger Anders.

Det brukar visa sig ganska snabbt om en elev har det där drivet och intresset för yrket. Ibland kan det halta lite i början, men då försöker Anders att göra något åt saken.

– Jag har lärt mig att om du får pejling på praktikantens fritidsintressen så finns en god chans att vi har något jobb på gång som anknyter till dem. Det brukar vara ett bra sätt att öka motivationen, förklarar Anders Jones. Att vända ett bristande intresse till dess motsats är en av de största belöningarna du kan få som handledare, konstaterar han.

lukrativt yrkesval:
Bra jobbchans och hög inkomst – ka-ching för den som pluggar till elektriker

Knuttes El är ett förhållandevis litet företag där de flesta anställda är i ungefär samma ålder. Det har skapat en trivsel och familjeanda som alla i firman sätter stort värde på. Anders Jones försöker därför se till att också praktikanterna känner sig delaktiga i den goda stämningen. Ordnas trivselaktiviteter på firman får praktikanten förstås också vara med.

– Det är ett ganska enkelt sätt att öka samhörighetskänslan och på sikt en god investering i firmans framtida utveckling. Här, om någonstans, har vi ju lärt oss att duktiga praktikanter kan vara våra framtida kollegor, konstaterar Anders Jones.