Logga in

Björn Ulvaeus solceller prisas: ”Totalt oväntat”

Publicerad
10 maj 2021, 17:20

Abba-ikonen avsaltar havsvatten med hjälp av solceller – nu får hans anläggning ett hedersomnämnande.

Branschföreningen Svensk solenergi delar varje år ut Solenergipriset i två kategorier: Årets anläggning och Årets prestation. Samtidigt delas två hedersomnämnanden ut i varje kategori, och i år uppmärksammas Slottsholmen on Water i Västervik, som drivs av Björn Ulvaeus.

Solenergipriset 2021:
Här är Årets prestation och Årets anläggning

Elektrikern som aldrig ger upp:
50 solcellsinstallationer på raken gick back …

– Det betyder mycket att vi får ett hedersomnämnande. Vi vill ju marknadsföra oss som hållbara, och det här är en stor del i det, och något som folk förstår. Men det var totalt oväntat. Jag trodde att sådana här utmärkelser bara gick till större anläggningar, säger Abba-ikonen i ett uttalande.

Solcellsanläggningen installerades i fjol på taket till Slottsholmen on Water, som är ett flytande hotell. Elen som produceras används bland annat för att driva en egen avsaltningsanläggning, som renar Östersjöns bräckta vatten.

 – Jag är en tekniknörd. När solceller först kom var det därför självklart för mig att installera det på taket hemma, och lika självklart har det varit på Slottsholmen, säger Björn Ulvaeus.

Så här lyder juryns motivering till hedersomnämnandet i kategorin Årets anläggning:

”För klimatsmarta Slottsholmen on Water i Västervik har teamet tänkt rätt från början. Det södervända takets form, lutning och mått har anpassats för solcellsanläggningen snarare än tvärtom. Helhetstänket yttrar sig bland annat i att elen från solcellerna driver en avsaltningsanläggning så att hotellgästerna duschar i och dricker ”solvatten”.

Anläggningen visar att med målmedvetenhet och estetiskt fokus kan modern teknik trolla fram ett slutresultat utöver det vanliga. Även om det krävs att solceller installeras med hängande last från mobilkran på ett objekt som flyter och rör på sig.”

Still going strong:
Grattis, Sveriges äldsta solceller!

Branschföreningen Svensk Solenergi har delat ut Solenergipriset i två kategorier sedan 2004.