Logga in

Är flexslang fortfarande ok för ­el­genomföring i våtrum?

Publicerad
5 maj 2021, 05:45

­Fråga: På ett bygge vi var på nyligen fick jag höra att det kommit nya regler för genomföringar av elrör i våtrum. Stämmer det? I vilken föreskrift står det i så fall?

Svar: Det stämmer, men eftersom det rör sig om skador som kan orsakas av vatten och inte skador på grund av elektricitet så hittar du inte kraven i elområdets föreskrifter eller standarder. Här får vi istället gå till Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV 21:1, som gäller för keramiska golv- och väggkonstruktioner i våtrum.

Också populärt i badrum:
Så hittar proffset fel i golvvärmen – utan att riva upp hela golvet

Har du koll?
Få klarar test om elsäkerhetsreglers hierarkier

I den skriften har det lagts till ett krav som berör elbranschen: För projekterings- och installationsarbeten som startas från första januari i år ska el i våtrum utföras med fixerad genomföring med minsta diameter 16 mm eller med annan anvisad produkt som är tätningsbar med lämplig försegling från det godkända tätskiktssystemet, 5.2.2. Det här innebär att de flesta genomföringar av el bör utföras med exempelvis
VP-rör och inte flexslang.

Har du en fråga till Cecilia Axelsson?

Mejla din fråga direkt till cecilia.axelsson@potentiale.se
Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och göra urval i insända bidrag. Insända bidrag kan publiceras anonymt.