Logga in

Elektriker startar sajt för företag som vill dela personal

Publicerad
21 apr 2021, 12:05

”Hyr ut dina gubbar istället för att de ska sitta still en vecka”, det säger Peter Darnell, själv elinstallatör som startat en sajt där elinstallationsföretag i hela Sverige kan annonsera efter montörer till uppdrag — och företag som har personal över kan hitta projekt.

— Det är ofta så att någon sitter på mer jobb än någon annan. Det finns alltid han som har 4 000 meter spotlightskena att dra som inte ens vill göra jobbet själv. Istället för att ringa runt kan den här sajten spara mycket tid.

När Peter Darnell började som egenföretagare 2014 år sedan hoppade han ofta in på stället han varit anställd på innan han startade eget. Med åren har företaget fått mer att göra och i dag har han tre anställda. Men tillgången på jobb går upp och ner och det är ett ständigt pusslande med montörernas beläggning.

App ska hjälpa elektriker att nå privatpersoner
Clas Fixare får konkurrens – av elektriker

Distanssupport till privatare i app
Elsäkerhetsverket granskar elfirmans Koppla själv-app

— Du skickar ut två gubbar på något som är tänkt att ta hela dagen. Men så blev det någon ändring och jobbet tog bara två timmar. Då har du plötsligt en lucka som kostar dig 12 timmar. Eller så är det tvärtom, att man ständigt har för mycket att göra. Syftet med tjänsten att jämna ut toppar och dalar och hjälpa folk med lönsamheten.

Sajten jojoo.se har bara varit upp i några veckor, men Peter Darnell berättar att alla han pratar med blir eld och lågor och undrar varför ingen kommit på den idén förr.

Hur fungerar det då? Jo, den som har ett uppdrag och behöver hjälp kan skriva in län och kommun, vad jobbet går ut på samt startdatum och slutdatum för projektet. Det kan handla om några timmar eller flera månader, det väljer man själv.

Peter Darnell tycker själv att han har ett bra nätverk, men metoden att ringa runt bland alla man känner i branschen är trubbig.

— När jag har mycket jobb är det ofta som många jag känner också har mycket jobb. Man ringer runt och lägger ut blänkare på grossen, men det kan vara ganska struligt att hålla på och fixa med såna här saker.

Han medger att sajten står och faller med användarflödet. Succén bygger på att det finns en efterfrågan, både hos de som söker uppdrag och hos de som har för mycket att göra. Båda måste få användning av tjänsten för att den ska locka användare.

Populär elteknik:
Plejdgrundaren: ”Folk sa till oss att elektriker är konservativa, och den där kommer de inte att gilla”

Vad tjänar han själv på det här? Ingenting till att börja med visar det sig eftersom det kommer vara gratis de första sex månaderna.

— Det kommer bli en månadskostnad på runt 500 kronor.

Vem tror du att den här tjänsten kommer locka?

— Både mindre företag men också sådana som kanske har 20-30 anställda. När vi är strandsatta är det stopp för 2-3 gubbar, men när de lite större får ett stopp då är det dyrt. Att kunna få in extra timmar i det läget är värdefullt även för ett större företag, säger Peter Darnell

Fakta: Jojoo.se

GrundaD: April 2021

Målgrupp: Elinstallationsföretag. Det kan bli andra grenar av byggbranschen i ett senare skede.

Syfte: Hjälpa företag att hyra in personal av varandra

Kostnad: Gratis första halvåret, därefter en fast månadskostnad, troligen runt 500 kronor.