Logga in

Uppsalaföretaget Jöta el i konkurs

Publicerad
31 mar 2021, 13:57

Ett 40-tal elektriker har sagts upp. Men än är inte allt hopp ute enligt konkursförvaltaren. ”Det är ett välskött bolag med många yrkesskickliga elektriker och det finns en verksamhet att försöka värna.”

Jöta el försattes i konkurs i Uppsala tingsrätt den 23 mars. Elinstallationsföretaget omsatte 121 miljoner kronor under 2019 men gick med förlust. Enligt konkursförvaltare Alex Ljungvall på advokatbyrån Lindahl finns orsaken inte i närtid utan det är en tung skuldbörda som lett fram till konkursansökan.

— Det är ett välskött bolag med många yrkesskickliga elektriker och det finns en verksamhet att försöka värna. Det kan handla om att överlåta vissa delar av företaget

Sålde företaget:
Hon fick se familjens ”pärla” gå i konkurs

JO-anmälde tingsrätten
Svanström drabbad av falsk konkurs: ”Skrämmande hur oskyddad man är som företagare”

Hur ser intresset ut?

— Det finns ett intresse från olika aktörer men vi har inte kommit så långt i diskussionerna. Vi är ännu bara på dag åtta och fokus har legat på att hålla en dialog med beställare och försöka lindra effekterna av konkursen genom att få ut elektriker på byggena i förhoppning om att någon annan aktör ska kunna kliva in.

Hur stora åtaganden handlar det om?

— Det är svårt att säga exakt men det rör sig om ungefär 45 anställda och man är engagerad i cirka femton olika byggprojekt.

Vad händer med de anställda?

— I och med konkursen kommer bolaget avveckla verksamheten och de anställda har sagts upp. De omfattas av den statliga lönegarantin och fick marslönen på ordinarie dag.

Juristen svarar
Vems är materialet när byggaren går i konkurs?

Hur länge kan konkursboet fortsätta med verksamheten?

— Vi har en månad på oss, så fram till och med den 23 april.

Jöta el som tidigare hette Wikmans elektriska registrerades som aktiebolag 1961, men har anor tillbaka till 40-talet.