Logga in

Vågar man använda fejk-Wago?

Publicerad
16 nov 2020, 05:45

De asiatiska kopiorna är lättillgängliga via nätet och frestar med sitt låga pris. Men hur säkra är snabbkopplingarna i jämförelse med kvalitetssäkrade produkter?

Nya anslutningsklämmor av olika fabrikat från Asien är lättillgängliga via internet-handel, bland annat nya Amazon.se. Men vågar en elektriker använda de Wago-liknande klämmorna?

– Jag har köpt sådana och har faktiskt några i garaget, bland annat för koppling av en kompostkvarn med effekten 2 200 Watt. Inte klämtypen med tre-i-en, men riktiga kopior. Inget fel på dem egentligen, men jag skulle aldrig använda dem hos kund eller för högre effekter, säger Björn Pålsson, elektriker i Skåne, som haft installationerna i garaget i tre år utan problem.

 

”Hittar jag en kopia i en industri där det finns många induktiva laster byter jag den alltid.”

Björn Pålsson, elektriker i Skåne.

Prylar som engagerar: Det var det här med färgvalet…

”Personer som tror att de har nödig kännedom kan missuppfatta”

Frågan om anslutningsklämmorna, varav många från Kina, har väckt diskussion i Facebook-gruppen Inget elfel, men… En kommentator berättar att han klippt isär en klämma, kopia av en så kallad ”rak Wago”, för att studera insidan. Den hade bara en fjäder till bägge sidorna. Installationen hade dock två olika areor på kablarna som skarvades, och den med mindre area låg därför lös i klämman.

Kommentatorn skriver också att den kinesiska klämman kan ersätta 3 till 4 vanliga Wago vid skarvning. Han tipsar om Youtube-videos av John Ward och Big Clive som visar hur klämmorna fungerar.

Urban WaseUrban Wase, vd Wago Sverige, berättar att företaget regelbundet beställer labbtester av olika kopior som dyker upp på marknaden. Det oberoende labbet har upptäckt kvalitetsbrister i flertalet klämmor, till exempel i fjäderkonstruktionen eller att plastmaterialet inte är korrekt.

– Man kan tro att det är en simpel produkt, men det är det inte, och konsekvenserna om den inte är bra kan bli stora – som varmgång och brand, säger Urban Wase.

Han menar också att en del asiatiska klämmor på marknaden antagligen är helt okej om de används på rätt sätt, enligt instruktionerna.

– Men det finns alltid en risk att montören inte förstår, eller kollar upp, skillnaden mot en standardiserad klämma. Till exempel kan det vara så att kopian inte klarar olika storlekar på kablar, säger Urban Wase.

Omdiskuterad produkt: Oenighet kring varför Wagoklämmor brinner

Björn Pålsson, som bland annat arbetat med besiktningar, säger att det finns både bra och dåliga kopior. Att han vågar använda dem hemma beror på att han är elektriker och kan ha koll på anläggningen. Men om han upptäcker en kopia hos en kund tipsar han om att produkten saknar CE-märkning och frågar om kunden vill byta ut den.

– Hittar jag en kopia i en industri där det finns många induktiva laster byter jag den alltid, säger han.

Priset är främsta drivkraften bakom att använda de asiatiska kopiorna. Många gånger säljs kopiorna till hälften av priset för en standard-Wago.

– Ska man köpa 5 000 stycken kan det förstås kännas frestande att satsa på en kopia. Lyckligtvis handlar de flesta elektriker hos elgrossister som har kvalitetssäkrade produkter, säger Björn Pålsson.

Urban Wase menar att de ökande och mer gränslösa flödena av elektronikprodukter innebär utmaningar. Företaget Wago får ibland ta emot kritik mot produkter som inte är deras.

– Utvecklingen går snabbt och det är inte alltid lätt att veta vad som gäller. Instruktioner ska översättas till 18 språk, och CE-märkningen är inte alltid tillräcklig. Det är väl också så att du får vad du betalar för, säger Urban Wase.