Logga in

Off-grid-Andreas: En massa preppers har vaknat

Publicerad
12 aug 2020, 11:30

Andreas Olsson fixar sin egen elförsörjning själv sedan länge. Nu hjälper han allt fler att bli oberoende.

I fjol besökte vi Andreas Olsson som har gått off-grid med ett minst sagt speciellt energisystem i sitt hus utanför Kristianstad. Här kan du läsa om hans egendesignade installationer med blåa och svarta kiselsolceller, tunnfilmsceller, böjbara paneler, vindsnurror, solfångare, hemmabyggda batterilager och mycket annat smått och gott. Ett år har gått – och vi ringde upp för att kolla läget.

Läs mer: Göte maxar elproduktionen med roterande solceller – byggda av skrot

Hur gick det sen?

– I min egen fastighet har det inte hänt så mycket nytt. Men min konsultfirma inom energirådgivning har fått ett rejält uppsving på grund av coronan. Folk har väl fått mer tid att fundera, och många vill vara oberoende. En massa preppers har vaknat och de vill gå off-grid och lagra el. Jag har hjälpt sju stycken sedan coronan drog i gång, och jag har fått säga nej till några kunder också. 

Vilken typ av energilösning vill kunderna ha?

– De flesta vill ha solceller och några vill lagra energi i batterier. Nu har jag en kund som ska använda två batterier från en BMW i3 som backupplösning. Varje batteri är på 33 kWh och väger 250 kg. Kunden hittade dem på skroten.

Har du något mer på gång?

– I höst åker jag till Thailand och hjälper en vän att driva vattenpumparna till ett risfält med solceller i stället för med diesel. Det finns ju massor av sol där så det är dumt att bränna diesel. Jag åker i oktober – om det går för coronan, säger Andreas Olsson.