Logga in

Visst är koppar en vacker metall, men…

Publicerad
4 jun 2020, 09:31
| Uppdaterad
5 mar 2021

Fel kabelval, spretande kardeler, dåliga anslutning. Hagberg sågar en minst sagt bristande installation av vägguttag.

“Koppar är en vacker metall, man vill se så mycket som möjligt” skrev Christian Örtendahl och la ut en bild på tre utanpåliggande vägguttag på Facebookgruppen Elfel.

Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg anar en viss sarkasm i rubriken. Och han misstänker starkt att en hemmapulare har varit i farten och installerat uttagen på egen hand.

– Varför jag drar den slutsatsen? Jo, jag tror inte att en utbildad elektriker skulle lyckas göra alla de här felen, säger han.

Analys | Hagberg:
Det var det här med färgvalet…

För det första är kabelvalet fel. Det är en mjuk kabel med RK-ledare. Alltså en kabel av typen RXQ, eller H05XZ1-F som den också betecknas. Det rör sig om en anslutningskabel och inte en installationskabel. Anslutningskabel används exempelvis i bostäder, kontor och kök för att ansluta bland annat tvättmaskiner, torktumlare och kylskåp. Kabeln är uppbyggd med många kardeler i ledarna för att den ska bli böjlig, mjuk och följsam. I installationen på bilden hade installationskabel av typ EQRQ hade lämpat sig mycket bättre.

Sen kommer vi till själva anslutningarna av vägguttagen. Den första bilden (till vänster) har flera fel. Den bruna fasledaren är inte så väl fastsatt. Den verkar sitta med endast ett fåtal kardeler under skruven och är dessutom något för långt uppskalad. Och den blå neutralledaren har blivit klämd mellan vägguttagets lock och bottendel. Klämskadorna syns tydligt på isoleringen.

På bilden i mitten har man valt en annorlunda anslutningspunkt och kabelväg för skyddsjordsledaren. Den går över jordblecket och är ansluten under skruvskallen. Den här typen av vägguttag brukar ha ett utrymme för anslutning av jorden under jordblecket, och det är det utrymmet som ska användas (så som man gjort på bild 1 och 3).

Generellt är alla ledare i kortaste laget. Lite mer längd på dem skadar inte och underlättar vid eventuellt servicearbete. Sedan ser vi att det spretar lite kardeler på den bruna fasledaren.

– Det är ett av problemen med att använda kabel av RK-typ för anslutning av vägguttag. Det gäller att verkligen få med alla kardeler in i anslutningen så de inte spretar och skapar risk för kortslutning eller glappkontakt. Därför hade jag hellre valt en kabel med solida ledare, säger Henric Hagberg.

Man ser också på manteln i bild 2 att man inte klippt upp tillräckligt för kabeln i uttagets lock. Det är klämmärke efter locket där. I bild 3 har vi samma problem. Alla kardeler sitter inte i anslutningen, och det kanske är därför som neutralledaren har släppt.

Elfelsmedlemmarna diskuterar även om man skulle använt ändhylsor på ledarna. Henric Hagberg håller med – men bara om man måste använda RK kabel.

– Men det är bättre att välja rätt kabel från början, alltså en installationskabel, säger han.

När man ska installera apparater som vägguttag, strömbrytare med mera finns det i regel en installationsanvisning medskickad eller tryckt på produkten som visar hur långt man ska skala upp kabeln vid anslutning. Som de flesta elektriker vet så ska man alltid ta reda på och följa tillverkarens anvisning. Men hemmapularen känner nog inte till vikten av att följa tillverkarens anvisningar, som är så central i elsäkert kopplande.  Och känner man inte till anvisningarna, så blir det svårt att följa dem.

– Jag tror att problemen med installationerna som Christian har hittat är att en privatperson har gjort installationen själv med material som är inköpt i en teknikaffär typ Jula, Clas Ohlson eller liknande. Okunskap och dåligt omdöme om sin egen förmåga gör att sådana här installationer upptäcks oftare och oftare, säger Henric Hagberg.