Logga in

Luftfartsverket: Inga solceller inom 3 km, tack

Publicerad
4 maj 2020, 06:17
| Uppdaterad
8 apr 2021

Solceller kan störa flygradio, enligt Luftfartsverket som vill ha skyddsavstånd.

– Våra frekvenser klassas som livsviktiga.

Luftfartsverket, LFV, oroas av utbyggnaden av solcellsanläggningar. Så här skrev myndigheten i början av mars i ett informationsbrev till 17 svenska flygplatser: ”Det står i dagsläget klart att störningar från solenergianläggningar kan innebära skadlig påverkan på flygledningsradio”.

Övriga artiklar i serien:

Per-Ove tvingades ta ner solcellerna: ”De stör”

Telia: ”Ingen tvekan att solcellerna sprider störningar”

Därför stör solcellerna

Därför vill myndigheten se ett skyddsavstånd på tre kilometer mellan solcellsanläggningar och luftfartens flygledningssystem. Alternativet är att det görs en analys som bevisar att ingen störning, som kan påverka flygradio, genereras.

– Våra frekvenser klassas som livsviktiga och vi måste skydda dem mot störningar. Flygradion är dessutom känslig och störs lätt eftersom systemen bygger på gamla standarder, säger Ludvig Rylander, som är handläggare på LFV.

Hittills känner LFV inte till några konstaterade fall där solceller har stört svensk flygradio. Men det finns avskräckande exempel på hur störningar kan vara ett hot mot flygsäkerheten. Hösten 2011 hörde piloterna vid flera tillfällen bara tjut i radiokommunikationen när de startade och landade på Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Den gången var det
två reklamskyltar som spred störningar långt över tillåtna nivåer.