Logga in

Hur nära handfatet får jag sätta uttaget?

Publicerad
8 apr 2020, 06:15
| Uppdaterad
26 feb 2021

FRÅGA: Får man sätta uttag hur nära handfatet som helst? Vår expert Cecilia Axelsson vet precis hur nära och vilket uttag du ska välja.

Svar: Nej, ”hur nära som helst” är direkt olämpligt. Men ett handfat eller en diskho ligger normalt sett inte i något speciellt område där en förhöjd IP-klass krävs. Anledningen är att vattnet normalt anses spolas rakt ner i handfatet utan att spruta ner elmateriel i närheten och att utrymmet därför anses ha förhållandevis torr och ren luft.

Men det här då?
Hur farligt är det att duscha på el?

En riskanalys ska dock alltid göras för alla arbeten och elinstallationer. Om du vet att det finns en handdusch kopplad till handfatet och att den kan komma att användas på ett sådant sätt att uttaget riskerar att översköljas med vatten, ja då ska du välja ett uttag som klarar det.

Skapar onödigt arbete för installatörer
8 påstådda elfel som inte alltid är elfel

Enligt Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 del 751, så ska till exempel IPX4 användas om du anser att utrymmet är vått. Ett vått utrymme klassas av att luften ofta är så fuktig att vattendroppar bildas på väggar, tak och elmateriel eller om det finns risk att elmateriel sprutas ner med vatten. Om utrymme bara i undantagsfall blir fuktigt av dimma eller får vattendroppar som bildas, räcker det med IPX1. Ska du medvetet spola av väggar, tak och golv där elmateriel finns måste du gå ännu högre upp i kapslingsklass. Din egen riskanalys avgör.

Cecilia vet också om:
Får vi skippa skrivarens jordfelsbrytare?