Logga in

Efter sjukhusbranden: Varning för handsprit på dimmern

Publicerad
20 apr 2020, 06:15

Driftelektrikern Jonas Nilsson fick rycka ut i full skyddsmundering när en dimmer brann på covidavdelningen. Nu manar han till försiktighet vid rengöring av strömförande don.

Strax efter klockan ett på natten började det plötsligt att blinka i lysrören på en sjukhusavdelning där svårt sjuka covid19-patienter vårdades. Klockan 5:45 på morgonen var rökutvecklingen så stark att en detektor löste ut.

Elsäkerhetsverkets plan blir verklighet i maj: Nu ska hemmapularna stoppas

Fråga Cecilia: Är det ok att PEN-­ledare går in på N-skenan?

Räddningstjänsten kom snabbt till platsen med rökdykare, men de visste inte hur de skulle bryta strömmen till belysningen. Tio minuter senare anlände driftelektrikern Jonas Nilsson. Innan han släpptes in på avdelningen fick han ta på sig munskydd, visir, skyddskläder och handskar. Då förstod han att det rörde sig om en avdelning för covid19-patienter.

– Det var lite kalabalik. Personalen trodde att det var patienternas maskiner som hade överbelastat elsystemet, och det var tal om att utrymma hela avdelningen, säger Jonas Nilsson.

”Det spritas och ytdesinficeras på apparater och elutrustning som aldrig tidigare. Därför vill jag uppmärksamma om faran och varna för att låta vätskan flöda över strömförande don på sjukhus och äldreboenden.”

Han har aldrig upplevt något lika dramatiskt under sina drygt 30 år som driftelektriker på sjukhuset i Region Skåne. Men han lyckades behålla lugnet och bröt gruppsäkringen till belysningen, som fortfarande var hel trots branden. Sedan kunde han gå på frukost innan han återvände tillsammans med en kollega för att byta ut dimmern såväl som en kopplingsdosa och kabel som också hade smält. Även nu i full skyddsmundering. När jobbet var klart spritades alla verktyg. 

Branden startade i en elektronisk HF-dimmer 1-10 volt. Det finns hundratals sådana dimmers på sjukhuset, och Jonas Nilsson har bytt ut åtskilliga genom åren när glappkontakt har fått lysrören att flimra eller slockna. Men det har aldrig tagit fyr tidigare. Jonas Nilsson är övertygad om att branden orsakades av att personalen använt mycket handsprit eller ytdesinfektion, som har runnit in bakom dimmern. Därför lade han ut en varning på Facebookgruppen Elfel i påskveckan.

När elen är brandorsak: Så ska kriminaltekniker bli bättre på att utreda elbränder

– Det spritas och ytdesinficeras på apparater och elutrustning som aldrig tidigare. Därför vill jag uppmärksamma om faran och varna för att låta vätskan flöda över strömförande don på sjukhus och äldreboenden, säger han. 

På sjukhuset där han själv jobbar har elektrikerna både informerat personalen på den aktuella avdelningen och lyft frågan till sjukhusledningen. De har även föreslagit att byta till IP44-klassade dimrar, men ett sådant utbyte är inte aktuellt där covid19-patienter vårdas på grund av smittorisken.