Logga in

En riktig elektriker slappnar aldrig av…

Publicerad
24 mar 2020, 06:15

Hittar du också brända kontakter, livsfarliga brödrostar och spänningssatta handukstorkar på fritiden? Så här kan du handskas med elfel när du är ledig.

– Hur står det egentligen till med elsäkerheten i hotellrum, hus och anläggningar som hyrs ut? undrar Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg.

Expertanalys: Det var det här med färgvalet på ledaren…

Han reagerar på två inlägg i Facebookgruppen Elfel. Det ena lades ut av Christian Magnusson, som hittade en handdukstork med spänningen på i sitt hotellrum. ”Jag var där som gäst. En obehaglig överraskning” skriver han.

Henric Hagberg konstaterar att det rör sig om en livsfarlig elapparat. Skyddslocket som ska skydda de inre ledningarna och kopplingarna är trasigt. En stor del av locket saknas helt. Detta gör att spänningsförande delar blir helt öppna och lättåtkomliga. Han tror att vuxna personer kanske inser faran och helt undviker att röra handdukstorken.

”Jag brukar som regel skriva ned mina observationer tydligt på en lapp och ge till receptionen så att de förstår vad de ska felanmäla och varför. Det brukar tas emot med tacksamhet.”

Henric Hagberg, expertkommentator

– Men alla personer förstår inte hur farligt det är, och särskilt inte barn, säger han.

Läs mer: 8 påstådda elfel som inte alltid är elfel

Ett nyfiket barn kan mycket väl få för sig att stoppa in ett finger. Skulle barnet också hålla i ett jordat föremål så kan en strömgenomgång ske. Ett annat otäckt scenario är att någon hänger upp en blöt handduk över hålet och kommer åt den strömförande delen på det sättet. Henric Hagberg hoppas att elanläggningen har jordfelsbrytare installerad, men det vet vi ju inte.

Christian Magnusson berättar att felet blev det åtgärdat inom en timme efter att det anmäldes till receptionen.

Helt rätt agerat, tycker Henric Hagberg.

– Om du som gäst ser fel i hotellrummet så säg till i receptionen direkt. Är det så allvarliga fel som på den här bilden så bör det ske skyndsamt, och förhoppningsvis åtgärdar hotellet det snabbt, säger han.

Fråga Cecilia: Får vi skippa skrivarens jordfelsbrytare?

Han reser själv en del i jobbet och har sett en både små och stora elfel på olika hotellrum. Det kan handla om sönderböjda jordstift i vägguttag, lösa vägguttag som lossnat från väggen eller jordade och ojordade vägguttag i samma utrymme.

– Jag brukar som regel skriva ned mina observationer tydligt på en lapp och ge till receptionen så att de förstår vad de ska felanmäla och varför. Det brukar tas emot med tacksamhet, säger han. 

Elfel drabbar inte bara fasta elanläggningar. Elapparater, som ingår i anläggningen och i hyran, kan också gå sönder. Ett sådan exempel kommer från Anders Trolin. Han hyrde en stuga i Sälen och skriver i sitt Elfelsinlägg om ”En rad livsfarliga saker, upptäckta både i tid och otid”.

Här finns en bränd kontakt till ett ickefungerande torkskåp. Ett hängande doslock med 3 centimeters glipa i barnhöjd. Och en brödrost som helt saknar ena sidan av sitt hölje – de spänningsförande delarna är blottade och mycket enkla att komma åt.

Läs mer: Elsäkerhetsverket synar Elgigantens installationer

– Den trasiga brödrosten kan leda till samma scenario som handdukstorken: en strömgenomgång, säger Henric Hagberg.

Även här kan en jordfelsbrytare skydda i vissa fall. Om det nu finns någon.

Anders Trolin skriver att receptionens personal inte reagerade nämnvärt på bilderna. Men en fastighetsskötare/elektriker skickades ut och bytte ur brödrosten, klippte av sladden nära stickkontakten och bytte ut både den och väggkontakten.

I de här fallet åtgärdades brister som hade kunnat leda till en elolycka. Men Henric Hagberg lyfter upp en annan aspekt. Det kunde ha varit utländska turister som bodde i anläggningen, som kanske inte vet hur man gör en felanmälan på grund av exempelvis språkförbistring. 

ARN-fall: Elfirman tog 4 000 kronor för 2 minuter – fick rätt

– Ägare måste ta sitt ansvar att syna sina anläggningar, upptäcka brister som de här och åtgärda dem, slår han fast.

FAKTA

Många hotell har dålig koll

Hotell och pensionat brukar utsättas för ett högre slitage än privatbostäder, och därför ställs det också högre krav på den typen av elanläggning.

Men det finns stora kunskapsluckor, enligt en granskning av elsäkerheten på hotell och pensionat som Elsäkerhetsverket gjorde i fjol. Av 60 granskade hotell visste knappt hälften att de har ett anläggningsansvar.