Logga in

”Den som umgås med elektriker har hört det förut…”

Publicerad
19 dec 2019, 09:21

Armaturen med inbyggd extra allt väcker yrkesstolthet – och yrkesskador – hos vår expertkommentator Henric Hagberg. Känner du igen dig?

Att ta en promenad genom Gamla stan är en självklarhet när jag besöker Stockholm. Få platser i Sverige har så mycket historia och mystik på så liten yta.  Men även om jag mentalt befinner mig i 1700-talet så kan jag inte låta bli… låta bli att titta mig omkring för att upptäcka, ja vaddå?

Hagbergs mest lästa 2019: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Ni som är elektriker, har varit elektriker eller på något annat sätt har varit verksamma inom området vet precis vad jag menar. Hur yrkesstoltheten och yrkesskadorna gör sig påminda. Inte nog med att man tittar på byggnadernas detaljer och utsmyckningar under sin stadsvandring. Man spanar också in de elektriska detaljerna.

Man hör sig själv tänka: ”Oj, vad den kabeln var sned” eller ”Kolla in klammeravståndet, det kan inte vara gjort av en elektriker”. Hela tiden ser man saker som ingen annan person i sällskapet ens skulle komma på tanken att lägga märke till (om de inte också var elektriker förstås).

En annan av Hagbergs höjdare: 4 x 1,5 kvadrat = 6 lvadrat …eller? 

Och som inbiten elektriker vill man gång på gång berätta för sitt sällskap om alla tveksamma elinstallationer man hittar. Men inte alla gånger till sällskapets förtjusning. De som umgås med en elektriker har ofta hört det förut. Efter besöket i affären, på restaurangen eller hos de nära vännerna. Elektrikern hittar fel och konstiga installationer överallt.

Ibland är felen så spektakulära att de kanske blir avfotograferade och publicerade i Facebookgruppen Elfel. Bilden som publicerades 24:e november av Nicklas Lindmark är ett exempel. En armatur på ett hus i Gamla stan. En armatur med “extra allt”.

Mer elfelsarmaturer: ”Välj själv om du vill ansluta neutral, fas eller jord till lampans metallhölje…”

Förutom ett vackert smide så verkar armaturen också innehålla en klassisk analog 24h-timer som man sätter i vägguttaget för att få en enkel styrning av exempelvis en fönsterlampa. Vi hittar också en takarmatur för inomhusbruk, något ihopvecklad. Men det ser ut att vara en spotlightarmatur som man kan köpa på de flesta varuhus i olika storlekar och format.  Vi finner också en blandad kompott av ljuskällor.

Här finns inte mycket som faktiskt är el-rätt. Och man önskar att ägaren till installationen ser till att få den iordninggjord av en auktoriserad elektriker ganska omgående.

Så nästa gång ni går en stadsvandring i en anrik stadsdel: håll utkik efter det där som guiderna inte vet om, det där som bara vi ser. Vi elektriker.

God jul och gott nytt år på er!

Tio-i-topp-listan: Hetast i år – solceller som liknar vanliga tak