Logga in

Hantverkar-vd:n efter olyckan: ”Billigare göra själv än att elektriker ska lägga slangarna”

Publicerad
19 nov 2019, 07:38

Hantverkaren drog nya kablar – och lämnade det gamla proppskåpet öppet i månader. Villaägarens son drabbades av strömgenomgång.

Elolyckan inträffade efter att en snickare hade anlitats för att renovera ett villakök i Vetlanda kommun. Hantverkaren berättade då för villaägaren att delar av elinstallation behövde ersättas, rapporterar Smålands Dagblad och Tranås Tidning.

Läs mer: Varannan man har fulelat

Hantverkarens plan var att själv dra nya kablar. Längre fram skulle en elektriker kallas in för att byta ut det gamla proppskåpet mot ett modernt ”med spakar”. Villaägaren tackade ja, och hantverkaren drog fram kablarna. Sedan lämnades proppskåpet utan lucka i flera månader, men någon elektriker dök aldrig upp, enligt villaägaren.

Efter en tid gick en säkring, och villaägarens vuxna son gick till skåpet för att byta propp.

– Han måste ha kommit åt en kabel. Han fick en elchock och hamnade på golvet, och jag var inte hemma men hans mamma var det. Under två minuter trodde hon att han hade dött, berättar villaägaren för Tranås Tidning.

Mer fulel: ”Herren i huset skruvade på sig när jag frågade vem som installerat”

Två dagar efter strömgenomgången sökte sonen vård för hjärtklappning och krampkänsla i armarna. Han uppgav att han hade slungats till golvet och svimmat vid olyckan. EKG:n visade sig vara normal och huden hade inga brännskador.

Villaägaren har anmält företaget till Konsumentverket, Elsäkerhetsverket och Polisen. Han har valt att berätta sin historia för lokaltidningarna för att varna andra konsumenter för hantverkare som gör olagliga installationer.

Hantverksföretagets vd förklarar för Smålands Dagblad varför han inledde arbetet genom att dra elkablar: 

– Så har jag gjort hemma med och det har alltid varit okej. Så gör de flesta. Bygger man nytt så är det en kostnadsfråga. Det är billigare att göra själv än att en elektriker ska stå och lägga slangarna i väggen, säger han.

Han uppger att han inte kände till att arbetet enbart fick utföras av elinstallationsföretag.

Rättsfall: Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden