Logga in

Här är prylarna som fixar ödriften

Publicerad
7 okt 2019, 08:00

Robert von Bahr slipper strömavbrott och sura elräkningar. Nyckeln är ett internt likspänningsnät och teknik för så kallad ödrift. Här är prylarna från Ferroamp som ligger bakom tekniken som gör hans jättevilla självförsörjande på el.

Inbyggt övervaknings­system

Tre höga, ­parallellkopplade batteriskåp ger 23 kWh vardera. Nickel-metall­hydrid-batterierna har ett inbyggt övervakningssystem, BMS, som ser till att batterierna varken överladdas eller urladdas för mycket.

Här används också tekniken som har ursprung i industrin

Växel- och ­likriktare — på en och samma gång

Det svarta skåpet bredvid batteriskåpen kallas Energy ­Hub. Den innehåller en ny omvandlare som ersätter de gamla växelriktarna. Omvandlaren är växelriktare och likriktare på samma gång. Den kan alltså både omvandla likspänning till växelspänning och tvärtom. Det behövs för att den egenproducerade elen ska kunna skickas till fastigheten och det allmänna elnätet.

Laddar utan sol

Omvandlaren behövs också för att ladda batterierna med el från nätet när inte solcellerna producerar. Om det blir strömavbrott används direktelen från solen i första hand och annars kopplas batterierna in.

Dina gamla takpannor kan kläs in i solceller – och 6 andra solceller som ser ut som vanliga tak

Säkrar vid elavbrott

I skåpet finns även en omvandlare kallad BUD, som skapar trefas växelspänning för alla apparater i huset vid ett elavbrott.

FAKTA

Solsträngsoptimerare

Solsträngsoptimerare ­normaliserar spänningen från de olika solcellsslingorna, som kan ha varierande spänning, till 760 Volt. Fördelen med detta är att mer el kan mjölkas ur anläggningen. En annan fördel är att solpanelerna kan parallellkopplas, vilket möjliggör en DC-säkring för varje kabel. På så vis går det att stänga av och arbeta säkert vid service.