Logga in

Elfelet bakom strömgenomgångsolycka på Kungsbackaskola

Publicerad
9 okt 2019, 14:00

En man ur skolpersonalen elchockades i förra veckan, men det var inte på grund av att trappräcket var spänningssatt som uppgetts i flera medier.

– Han höll i det här fästet och har samtidigt hållit i någon jordad del och då har han fått strömmen genom sig. Han har inte kunnat släppa räcket på en gång. 

Ambulanspersonalen sa till Martin att hushållsel är ofarligt: ”Då frågade jag varför man installerar jordfelsbrytare”

Det säger Anders Göransson, enhetschef och ansvarig för den fysiska arbetsmiljön på Fjärås Bräckaskolan där elolyckan inträffade den 1 oktober. Flera medier har uppgett att det var trappräcket som var spänningssatt men det tillbakavisas av Anders Göransson. 

– Trappräcket var aldrig strömförande, det är av trä. Däremot var en av infästningarna som trappräcket är fäst med i betongväggen strömförande. Man har borrat i väggen och träffat ett rör och skruven har kommit i kontakt med en ledare. Skruven har spänningssatt fästet till trappräcket med 230 volt, säger Anders Göransson.

Läkare på Sahlgrenska: ”Inte bra om elektriker känner sig förminskade”

Skolan är nybyggd och togs i bruk i augusti. Mannen som drabbades av strömgenomgången fördes till sjukhus med ambulans. 

– Han blev rätt omhändertagen och mår nu bra, säger Anders Göransson. 

Efter händelsen kopplades byggföretaget som byggt skolan in. De ska utreda hur felet kunde uppstå. Skolan har också haft elektriker på plats som kontrollerat fästena till samtliga trappräcken på hela skolan men utan att hittat fler fel.

Dr. Sol: Experten om TV4-läkarens uttalande: ”Det är helt fel”

– Jag har varit i kontakt med Elsäkerhetsverket och de säger att det är väldigt ovanligt med elolyckor på en skola. Det är ett allvarligt fel. Det hade kunnat vara ett barn eller en person med svagt hjärta som drabbades, säger Anders Göransson.

1800 till akuten efter elolyckor varje år: Överläkaren: ”Det finns inga banala elolyckor”