Logga in

”Våga anställa nyanlända – vi har bara goda erfarenheter”

Publicerad
25 sep 2019, 09:18

Hur anställer man 25 skickliga elektriker snabbt? Elinzity fixar rekryteringen med hjälp av nyanlända elektriker.

Vi vill ha duktiga elektriker med rätt inställning och drivkraft. Sedan spelar det ingen roll vad de heter, säger Peter Berntsson, som är vd på Elinzity i Västra Frölunda.

När han kom till Elinzity i fjol stod företaget inför ett vägskäl. Att ta sig an större projekt lockade, men företaget bjöds inte in till att räkna på de stora projekten i närområdet.

Här är elektriker ett bristyrke – och här är det inte det

– Vi behövde fler elektriker och en annan organisation för att få spela med de stora grabbarna, sammanfattar Peter Berntsson situationen.

Ledningen satte därför som mål att fördubbla personalstyrkan från 25 till 50 elektriker, en utmanande uppgift med tanke på elektrikerbristen. Snabbt skulle det gå, och Peter Berntsson började leta folk på flera fronter. Han anlitade rekryteringsföretag, annonserade på Platsbanken och i sociala medier, kontaktade Arbetsförmedlingen och vände sig till gymnasieskolor såväl som vuxenutbildningen i trakten.

Mer om rekrytering: ”Montörerna måste vara skrivkunniga och orka skriva”

Snart hade han ett antal kandidater. Flera av dem var nyanlända elektriker, en grupp som kan ha svårt att ta sig in i den svenska elteknikbranschen. Men Peter Berntsson såg en chans att värva duktigt yrkesfolk. Han har tidigare arbetat på Arbetsförmedlingen och vet att det finns gott om elektriker med rätt kompetens som längtar efter att få jobba inom sitt yrke.

”Våra anställda tipsar sina kompisar om oss, och på den vägen är det.”

Peter Berntsson, vd Elinzity

Runt årsskiftet hade Elinzity anställt runt tio nya elektriker varav tre var nyanlända. Sedan uppstod en snöbollseffekt där kandidater rullade in av sig själva.

Brist på elektriker hot mot sol­celler, ladd­infrastruk­tur och energieffektivisering

– Våra anställda tipsar sina kompisar om oss, och på den vägen är det, säger Peter Berntsson.

I dag har Elinzity 46 elektriker anställda. 26 av dem har kommit till Sverige från ett dussin olika länder, däribland Grekland, Irak, Island, Nordmakedonien, Nya Zeeland och Serbien. Den största gruppen, 12 stycken, har flytt krigets Syrien.

En av dem är Abdulrahman Malash, som arbetade som elektriker i sitt tidigare hemland. 

Han kompletterade med en utbildning till industrielektriker på Nercia i Göteborg och hamnade först på ett bemanningsföretag. Men där fick han mest enformiga uppdrag, som att sätta upp vägguttag hela dagarna. Jobbet som serviceelektriker på Elinzity passar honom mycket bättre.

– Jag vill visa att jag är en duktig elektriker. Här litar de på mig, jag får ta ansvar och en chans att utvecklas. Nu siktar jag på att bli ledande montör om några år, säger Abdulrahman Malash.

”Här är säkerheten jätteviktig, och det är ju verkligen rätt.”

Ahmad Daboul, elektriker 

Hans kollega Ahmad Daboul har en ingenjörsutbildning inom el från Syrien. De första åren i Sverige jobbade han bland annat på en hamburgerkedja, ett bemanningsföretag och som grävmaskinist innan han fick chansen att utbilda sig till elektriker på GTC, Göteborgs Tekniska College.

Andra utmaningar i branschen: Fem råd till företag som vill undvika digital utpressning

– Sedan hade jag tur. En kompis tipsade mig om det här jobbet,  jag trivs jättebra, säger han.

Han ser elsäkerheten som den största skillnaden mellan att jobba som elektriker i Sverige och i Syrien.

– Här är säkerheten jätteviktig, och det är ju verkligen rätt, säger Ahmad Daboul.

Peter Berntsson räknar med att anställa ytterligare en handfull elektriker under hösten. I början av 2020 ska målet på en 50-mannastyrka vara nått, och alla ska ha hunnit få sina ECY-certifikat.

Sedan gäller det att sysselsätta alla. Elinzity erbjuder främst elinstallation inom entreprenad och service, men har även börjat hyra ut personal när det blir glapp mellan uppdragen. För närvarande är tio personer uthyrda, varav två är nyanlända.

Tobias satsade familjens besparingar på bättre kabelavslut – prisades

”Vi har fått inbjudningar från stora byggherrar som vi inte har fått tidigare, och vi är med och räknar på betydligt större projekt än förr.”

– Projekt går sällan hand i hand. I stället för att ha elektriker på bänken hyr vi ut dem
i mellantiden, säger Peter Berntsson.

Han är själv inte elektriker, men det är Jimmy Ljungbeck som är arbetsledare på Elinzity. Han har lång erfarenhet, men känner inte till något annat företag som har anställt så många nyanlända elektriker på så kort tid.

Vad är ditt råd till elfirmor som behöver folk?

— Våga! Det är bara dumt att inte utnyttja den kompetens som finns. Vi har bara goda erfarenheter, säger Jimmy Ljungbeck.

Får ni större projekt nu med fler elektriker?

– Vi har fått inbjudningar från stora byggherrar som vi inte har fått tidigare, och vi är med och räknar på betydligt större projekt än förr. Inget är i hamn ännu, men det har ju inte hunnit gå så långt tid, säger Peter Berntsson.

Var är ni om fem år?

– Då har vi 70 elektriker och en ny avdelning inom förnybar energi. Elbilsladdare har vi redan börjat installera, och på det området vill vi också växa, säger Peter Berntsson.

FAKTA

4 utmaningar

1 Certifieringen

Några av de nyanställda elektrikerna hade redan fått sina kunskaper validerade av ­Arbetsförmedlingen. De flesta saknade validering men hade yrkeserfarenhet. Elinzity bekostade deras validering, en investering på drygt 15 000 kronor per person

2 Språket

Peter Berntsson tycker inte att språket har varit något bekymmer. Alla ska tala svenska på jobbet. För att främja språk­utvecklingen finns det någon med svenska som modersmål i de flesta arbetsgrupper.

3 Kulturella skillnader

Den största kulturella skillnaden har visat sig vara synen på prestige och att ”tappa ansiktet”. Yrkesstoltheten är väldigt viktig, och att företaget befinner sig i en läroperiod.

— Vi behöver bli duktigare på att coacha enskilt i stället för att ge snabba och konkreta tillsägelser, säger Peter Berntsson.

4 Tankeställare

Peter Berntsson bokade ett företagsevent i maj. En båttur och middag.

— Det var i all välmening. Men jag tänkte inte på att vi har anställda som har flytt över Medelhavet och verkligen inte vill sätta sig i en båt igen.