Logga in

”Känns ju omöjligt att bli elektriker med det här systemet”

Publicerad
24 sep 2019, 06:00

29-årige Fredrik Strand får inte gå kommunens vuxenutbildning för att bli elektriker. Nu vill han betala yrkesutbildningen själv – men stöter på patrull i alla fall.

Våren 2018 skrev vi om Fredrik Strand i Helsingborg som inte fick gå en vuxenutbildning för att bli elektriker (nr 5: 2018). Orsaken var att han redan hade fullständiga gymnasiebetyg och ett jobb.

Hur gick det sen?
– Jag ansökte ännu en gång till Movants yrkesutbildning i Lund, men min hemkommun Helsingborg beviljade fortfarande inte finansieringen. I somras fick jag äntligen ansöka till elutbildningen i Landskrona inom Familjen Helsingborg, och jag började hoppas på att få bli elektriker trots allt. Sen kom beskedet att jag hade reservplats 22 på utbildningen som har 22 platser. Då förstod jag inte hade en chans, och jag kom inte in heller. Precis som tidigare prioriteras sökande som saknar arbete och utbildning, säger Fredrik Strand.

Yrkesläraren: ”Elever utan chans att klara utbildningen tar platsen från personer som både vill och kan”

Hur reagerade du?
Det kändes riktigt tråkigt. Elektriker är mitt drömyrke, samtidigt som det finns stort behov av tillskott i branschen. Det känns ju omöjligt att kunna bli elektriker med det här systemet. Jag känner många som jobbar som elektriker så att få en lärlingsplats skulle inte vara något problem, men jag måste ju få gå kurserna först, säger Fredrik Strand.

Ministern: ”Vi behöver verkligen fler som vill bli elektriker”

Ger du upp?
– Nej, jag har bestämt mig för att bli privatist och själv betala 127 500 kronor för att gå utbildningen hos Movant i Lund. Yrkesutbildningen är godkänd för CSN, men problemet är jag måste vara registrerad som studerande för att kunna söka studiemedel. Men min hemkommun Helsingborg vill inte registrera mig som studerande trots att utbildningen inte kommer att kosta dem något över huvud taget. Det är ju mycket märkligt, säger Fredrik Strand.

Utbildningschefen: ”Jag blir uppringd varje vecka av personer som vill omskola sig till elektriker”

Vad är nästa steg?
– Nu har jag vänt mig till en politiker i kommunens arbetsmarknadsnämnd, som har lovat att undersöka saken. Ännu har jag inte fått något besked. Jag skulle vilja börja utbildningen i januari, men det går bara om jag kan ta studiemedel. Jag måste ju kunna försörja mig och få ihop den vardagliga ekonomin precis som alla andra som studerar, säger Fredrik Strand.

Chefredaktören Fredrik: Därför borde Fredrik få bli elektriker

Varför är installationselektriker ditt drömjobb?
– Det är ett varierat jobb och jag gillar problemlösning, har tålamod och tycker om att vara ute i olika verksamheter. Jag förstår nu att jag borde ha sökt till elprogrammet på gymnasiet men jag insåg inte det då. Det är lätt att vara efterklok, säger Fredrik Strand.

Läs mer: Så höjs lönen för elektriker