Logga in

Därför borde Fredrik få bli elektriker

Publicerad
30 maj 2018, 14:17

Hade Fredrik velat bli litteraturvetare, journalist eller statsvetare hade han fått utbildningen betald. Men elektriker – då får han betala själv. Det bygger på ett systemfel.

Om Fredrik Strand från Helsingborg hade velat bli journalist hade han kunnat söka utbildningar över hela landet. Journalisthögskolor och folkhögskoleutbildningar. Det kan man med hyggliga betyg, eller färdigheter visade på annat sätt.

Läs mer: ”Folk hör av sig varje vecka och vill bli elektriker”

Om han istället hade valt att bli statsvetare hade han haft en hel del kurser på landets universitet och högskolor att välja på.

Litteraturvetare? Jodå, antagningskraven är inom räckhåll så han hade nog fixat det också.

Men nu är det inte det han vill. Fredrik Strand vill bli elektriker. Och då är det inte lika enkelt. Han har redan en gymnasieutbildning, från ekonomisk linje, och därför säger kommunen nej till hans ansökan.

I liknande fall har en del andra kommuner sagt ja men just Helsingborg säger nej. Fredrik Strand får inte bli elektriker.

Skillnaden mot exemplen innan är att gymnasieutbildningarna är ett kommunalt ansvar medan universitet och högskolor sorterar direkt under staten.

Högskoleutbildningar kan man skaffa ett par stycken och dessutom få studiebidrag och lån under tiden. Själv blev jag både statsvetare och journalist trots att jag redan var snickare.

Kommunerna följer dagens lagstiftning när de prioriterar personer långt från arbetsmarknaden till gymnasieutbildningarna. Det kan också innebära elever som har dåliga förutsättningar att klara utbildningen.

Många hantverkaryrken kommer att lida brist på arbetskraft, därför är det angeläget att det finns vägar in för de som brinner för yrket. Fredrik Strand brinner.

Någon brist på journalister, statsvetare och litteraturvetare lär det inte bli.

Något måste göras och det är bara att hoppas att regeringens pågående utredning också kommer fram till det.