Logga in

”Montörerna måste vara skrivkunniga och orka skriva”

Publicerad
22 aug 2019, 09:00

En delägare på ett installationsföretag kritiserar idén med cv-lös rekrytering. ”Orkar de inte skriva cv har de inget här att göra.”

När vi skrev om Ömangruppen som skippar cv i sin rekryteringsprocess blev det omdiskuterat i sociala medier. Peder Eneroth, delägare i Aros Rör och Svets, har erfarenhet och åsikter.

”Ponera att vi söker folk och får in 50 ansökningar. Ska de stå och göra arbetsprover i verkstaden? Som arbetsgivare kan jag inte lägga en vecka på det. Första utgallringen är cv:t.”

Peder Eneroth, delägare i Aros Rör och Svets.

“Många lägger upp meritförteckningen helt fel”

– Vi har gott rykte och det är ganska vanligt att folk ringer och söker jobb hos oss. Då ber jag dem skicka in sina papper och orkar de inte skriva cv har de inget här att göra, säger Peder Eneroth.

Att ta bort kraven på cv är att gå bakåt i utvecklingen, menar han.

– Ponera att vi söker folk och får in 50 ansökningar. Ska de stå och göra arbetsprover i verkstaden? Som arbetsgivare kan jag inte lägga en vecka på det. Första utgallringen är cv:t.

Han menar att i dagens yrkesliv krävs det mycket dokumentation, även för hantverkare.

Räcker inte att rekrytera från halva befolkningen

– Montörerna måste vara skrivkunniga och orka skriva. Vi har omkring 500 uppdrag om året och jag sköter faktureringen. Då måste jag veta vad de har gjort med rätt antal timmar. Det är jätteviktigt, framför allt när det handlar om privatkunder, säger Peder Eneroth.

Tydlig dokumentation bidrar till att Aros Rör och Svets inte har några reklamationer, enligt Peder Eneroth.

– Formulerar vi riktigt på fakturan vad montören har gjort – efter vad de själva har skrivit på faktureringsunderlaget – är det aldrig några problem.

Hur stressigt är det att vara elektriker på en skala från 1–100?

Peder Eneroth poängterar att det också är mycket viktigt att de anställda passar i personalgruppen.

Aros Rör och Svets har sju anställda. Peder Eneroth är även delägare i miljöteknikföretaget FlexiClean.