Logga in

”Det finns lite av en machokultur och den gör att man tar onödiga risker”

Publicerad
23 aug 2019, 08:39

Elrelaterade arbetsplatsolyckor har ökat sedan 2014 och energiminister Anders Ygeman säger att det beror på machokultur bland elektriker. Nu vill han möta branschen och diskutera hur man ska kunna minska olyckorna.

Elsäkerhetsverkets Elolycksfallsrapport som kom i maj visar att elrelaterade arbetsplatsolyckor ökar, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio. I Morgonekot uttalar sig energiminister Anders Ygeman som hävdar att det är machokultur bland elektriker som ligger bakom trenden. 

– Det finns lite av en machokultur där man ska klara av att jobba långa arbetspass utan att vila och risken är då att den där kulturen gör att man tar onödiga risker.

Studentflak i Uddevalla 2018: Killarna skrek åt Linneas syster: ”dra din fitta i grus”

Förra året anmäldes 226 elrelaterade arbetsolyckor och ett dödsfall. Trenden är ökande. 2017 var det 210, 2016 190, 2015 153 och 2014 157 arbetsolyckor med el. Anders Ygeman utesluter inte lagstiftning men ser främst att problemen är upp till branschen att komma till rätta med. 

Ändra kulturen i skolan: ”Krävs mycket för att nå fram till killar mitt i puberteten”

– Jag tror att lösningen framförallt ligger hos branschen, men skulle det vara så att branschen pekar på att det finns lagstiftning som behöver ändras eller att det finns luckor som behöver täppas till då är jag inte främmande för att göra de sakerna. 

– Idén med att träffa branschen är att vi ska kunna ha ett utbyte av idéer för att kunna minska de här allvarliga olyckorna, säger Anders Ygeman.

Ekot tar också upp dödsolyckan på Lyrön i Orust i söndags,men där har utredningen om vad som händ och varför bara påbörjats.

Dödsolyckan i Kurravaara 2018: Arbetslaget bevittnade dödsolyckan