Logga in

Åtta slangar in i dosan – nytt rekord…?

Publicerad
12 aug 2019, 10:04

Att koppla ihop ledarna i den här dosan blir inte det lättaste. Och det är inte den enda missen i installationen.

En minst sagt fullproppad apparatdosa fick fart på Facebookgruppen Elfel. Bilden som postades av Tommie Hjelm fick hundratals medlemmar att reagera. Däribland Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg.

– Är det VM i antal slang in i dosan? undrar han skämtsamt innan han analyserar den ”kreativa” installationen.

Läs mer: Hagberg byter jobb

Det rör sig om en Multifix BP från Schneider Electric, eller BP-202, som den också kallas. Henric Hagberg konstaterar att den infällda apparatdosan för enkel- och dubbelgips är en riktig klassiker bland elektriker. Men här går åtta stycken flexirör in i dosan från alla håll och kanter.

– Hur personen som gjorde installationen tänkte vet vi inte. Men kollar man på dosan i sitt originalutförande så ser man tydligt att den har tre ingångar för rör eller slang. Och det är de tre man ska använda, slår han fast.

Läs mer: En och en halv elcentral blir sågad

Även i produktbladet framgår det tydligt att dosan endast har tre ingångar och att man varken ska ta upp egna hål eller göra åverkan på dosan på annat sätt för att få in sin slang. Och som Henric Hagberg har poängterat många gånger: tillverkarens anvisning gäller i första hand.

Dosan är dessutom inte utformad för att användas som kopplingsdosa överhuvudtaget. Det är en apparatdosa, alltså en dosa avsedd för att montera exempelvis vägguttag och strömbrytare. Diametern är 70 mm.

Läs  mer: ”En av de värsta elcentraler jag sett”

I den här installationen ser Henric Hagberg Schneider Electrics kopplingsdosa i samma serie som det självklara valet. Den är tillverkad för att vara en kopplingspunkt för ledare och har fler ingångar och ingångsalternativ. Diametern är 80 mm. Men det finns självklart fler fabrikat som fungerar lika bra.

I installationen på bilden blir det däremot inte lätt för elektrikern att koppla ihop ledarna. Slangarna sticker långt in i dosan, och det skulle bli mycket trångt med slang, kabel och kopplingsklämmor.

– Det här är självklart för alla elektriker men den som gjort installationen verkar inte ha koll på vad som gäller, säger Henric Hagberg.

Utförandet får honom att misstänka att en hemmafixare har varit i farten. Men av kommentarerna att döma så är det faktiskt en elektriker som har sjabblat den här gången.

Läs  mer: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Samtidigt manar en medlem i Elfel till lite självrannsakan.

– Den elektrikern som aldrig ”fulat” in en extra 15’2- 16 rör/slang kan kasta första stenen…? lyder kommentaren.

Henric Hagberg säger inte emot.

– Handen på hjärtat så har jag väl också gjort påverkan på en dosa för att få in en extra slang eller lösa ett problem på plats. Men det är tre ingångar som gäller om vi ska följa tillverkarens anvisning, säger han.

Ett annat bekymmer med den här installationen är att alla dessa kablar tydligen matas från en och samma 10A-grupp. Den ska sedan mata vidare till köksfläkt, kaffebryggare, kyl och frys, två stycken vägguttag, belysning – och en mikrovågsugn. Helt orimligt.

– Ponera bara att du använder mikrovågsugn, kaffebryggare och ett av vägguttag samtidigt. Säkringen håller inte ens för det, säger Henric Hagberg.

Förutom att åtgärda dosan behöver installationen därför sektioneras upp på flera grupper för att minska risken för överbelastning.

Läs mer: Han jagar elfel i hemmen