Logga in

Johan sparade pengar på att välja solceller som ser ut som ett vanligt tak

Publicerad
3 jun 2019, 17:24

Att solceller som liknar vanliga tak kan bli snyggare än traditionella solceller är ingen överraskning. För Johan Lindahl blev det faktiskt billigare också.

Solcellsinstallationerna ökar snabbt i Sverige. I fjol installerades närmare 10 200 nätanslutna solcellsanläggningar, enligt statistik från Energimyndigheten. Den absoluta majoriteten är fortfarande traditionella solpaneler: blåskimrande eller blåsvarta kiselsolceller inbyggda i aluminiumramar som monteras ovanpå husets takbeläggning. Om anläggningen blir snygg eller inte är naturligtvis en smaksak. Men det finns gott om alternativ för den som vill att taket ska se ut som ett vanligt tak.

2019 | Här är sex varianter: 6 solceller som ser ut som vanliga tak

Utseendet lyfts ofta fram som de integrerade solcellernas största fördel. Priset brukar däremot pekas ut som en nackdel. Och visst blir det i allmänhet billigare att välja vanliga solpaneler om husets befintliga tak är i gott skick. Om taket däremot har tjänat ut ser kalkylen annorlunda ut.

– Då kan man tjäna på att väja integrerade solceller. Det har jag egen erfarenhet av, säger Johan Lindahl, som är talesperson på Svensk Solenergi.

Efter stormen Alfrida: Solcellernas elproduktion upphör vid strömavbrott när växelriktaren slås av

Så kan du fortsätta producera under strömavbrottet: Här är tekniken som ger villaägaren ödrift

I början av året bytte han ut ett tak som var i dåligt skick på sitt kombinerade garage och uthus därhemma. Att lägga ett nytt plåttak skulle ha kostat runt 173 000 kronor. Om han skulle ha valt att installera vanliga solcellspaneler med en effekt på 3 kW ovanpå det nya plåttaket skulle det ha kostat ytterligare cirka 42 000 kronor med solcellstödet inräknat. Sammanlagt 215 000 kronor i runda slängar alltså.

Egenproducerat: Hur mycket solceller ska jag ha?

I stället valde han ett tak med integrerade solceller som gick på 195 000 kronor med solcellsstödet inräknat. Därmed kostade solcellsinvesteringen 22 000 kronor extra jämfört med ett vanligt plåttak, men 20 000 kronor mindre än vad ett nytt plåttak med ovanpåliggande solceller skulle ha kostat.

– I och med att jag fick 3 kW solceller för enbart 22 000 kronor extra blir återbetalningstiden bara 6-7 år innan den extra kostnaden för solceller betalat av sig, säger Johan Lindahl.

Läs mer: Hur många elfel kan man göra när solceller installeras?