Logga in

”En av de värsta elcentraler jag sett”

Publicerad
4 jun 2019, 14:33

Byglade dvärgbrytare, tejpade skarvar och en jordfelsbrytare som bara är inkopplad på ena sida. Och det är bara början i den här elcentralen från helvetet.

– Vad… vad är detta? skrev David Molnar och la ut bilden på en riktigt skrämmande elcentral på Facebookgruppen Elfel.

Inlägget fick hundratals medlemmar att reagera, och kommentarerna var inte nådiga. Här är några exempel:

”Klipp skiten och börja om från början.”

”Fluxkondensator?”

”Jag hoppas det är ett skämt”

”Fanns det något som fungerade överhuvudtaget?”

Läs mer: 4 x 1,5 kvadrat = 6 kvadrat …eller?

Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg, tycker att synpunkterna är helt relevanta.

– Det här är en av de värsta elcentral-installationerna jag har sett på Elfel på många år. Man kan nästan tro att någon har försökt slå världsrekord i antal fel i en elcentral, säger han.

Han vet nästan inte i vilken ände han ska börja i sin analys. Många av felen talar för sig själva, men installationen av jordfelsbrytaren sticker ut lite extra.

– Eller vilken installation förresten? Den är faktiskt inte ens inkopplad. Eller jo, den är inkopplad på ena sidan men inte på ovansidan. Hur tänkte man här? Oavsett så kommer den aldrig fungera som det är tänkt, säger han.

Ett annat frågetecken rör de noll/skyddsjordsplintar som finns utspridda i centralen. Dels till höger och vänster i bilden, dels upptill i ovankant. Vad deras funktion är i installationen är lite oklart. De är inte direkt inkopplade, och vad gäller färgval av neutralledare och skyddsjordsledare så har det tydligen inte varit så noga.

Läs mer: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Några märkliga byglingar ger ytterligare huvudbry. Vissa dvärgbrytare i den nedre raden har byglats ihop med varandra. Varför? Henric Hagberg kan bara gissa. Kanske ville personen som gjorde installationen leda spänningen vidare eftersom den överkoppling, som brukar ske genom fasskena eller RK6 undertill på dvärgbrytarna, saknas. Flertalet av dvärgbrytarna är inte ens inkopplade och har ingen funktion.

Att kabelvalet inte är det mest genomtänkta framgår också tydligt på bilden. Några kommentatorer skriver att det rör sig om så kallad ”lampsladd”. Henric Hagberg håller med. Det ser onekligen ut som en del RKK 3G1,5mm², och den kabeln är inte tillverkad för att vara en del av den fasta installationen. Den är mest lämplig för flyttbara bruksföremål.

Dessutom finns flera skarvar och hopkopplingar inne i centralutrymmet, något som ska undvikas enligt ”god elsäkerhetsteknisk praxis”. Men här har någon tvinnat ihop ledarna och satt eltejp på samt använt kopplingslist (sockerbit).

Läs mer: En och en halv elcentral blir sågad

– Man kan ju faktiskt undra hur något har fungerat här överhuvudtaget? Eller har det ens gjort det? Det framgår egentligen inte av bilden. Men jag tror nog alla kan vara överens om att ingen auktoriserad installatör har gjort jobbet, slår Henric Hagberg fast.

För att få ordning på eländet är det nog bara att göra som en person skriver i kommentarerna ”klipp skiten och börja om från början”. Det är så många fel så det går nog inte rädda upp annars. Om Henric Hagberg skulle göra jobbet så skulle han sätta in en huvudbrytare bredvid jordfelsbrytare. Han skulle organisera upp dvärgbrytarna, och fylla upp rad ett innan rad två fylls på. Byta ut felaktigt kablage. In med fasskenor, RK och lite elsäkerhetstänk. Allt för att säkerställa att ägaren till centralen kan sova gott om natten utan oro för elsäkerheten och brandsäkerheten.

Läs mer: ”Det mest komiska elfelet jag sett”