Logga in

”Inte bara att sätta elbilssladden i närmsta uttag”

Publicerad
25 apr 2019, 10:12

I omställningen till ett fossilfritt och klimatsmart samhälle spelar elbilen en viktig roll. Bensin och diesel är farligt, att andas in och för klimatet.

Men el är också farligt. El är för proffs – de som kan måste bedöma hur el ska hanteras och andra får bara rätta sig efter det. Om detta snackar vi med experter på scen på Elfack tisdagen den 7 maj 11.00–11.50.

Problemet med elbilar, i synnerhet elbilsladdning, är att det finns flera olika standarder och laddningsförfaranden. Försäljare av elbilarna ger inga besked, vaga besked eller olika besked om hur det ska gå till. Det börjar åtminstone gå upp för folk att det inte bara är att sätta elbilssladden i närmsta uttag. Den informationen borde varit tydlig och den skulle ha nått allmänheten långt tidigare.

”Det borde vara förbjudet att ladda i sådana uttag om det kan få konsekvenser, som för Johanna Olson och hennes familj.”

Bristen har kostat ett stort lidande, vilket vi har berättat om. Elinstallatören har träffat Johanna Olson i Sunne, vars hus brann ner efter att familjen laddat elbilen under natten. De hade använt ett vanligt Schuko-uttag. Det borde vara förbjudet att ladda i sådana uttag om det kan få konsekvenser, som för Johanna Olson och hennes familj.

Elsäkerhet är viktigt – det är människoliv vi leker med om vi slarvar.

Läs också: Vi går till botten med den farliga elbilsladdningen

Nu är det dags att elproffsen lyfts fram och får tala om hur elbilen ska laddas. Det behövs en tydlig gemensam standard som sprids så att alla som säljer elbilar kan reglerna utantill och att ingen endaste elbilsägare saknar kunskap om hur man laddar bilen elsäkert.

Då räddar vi klimatet utan att offra människoliv på vägen dit.

Missa inte vårt scensamtal om detta den 7 maj kl 11.00 på mässan Elfack på Svenska mässan i Göteborg 7–10 maj.

Vi ses väl där?

Elfack 50 år.

 

 


Läs allt om Elfack här.