Logga in

En och en halv elcentral blir sågad

Publicerad
8 apr 2019, 10:09

Att plocka fram plåtsaxen och snajda till en kreativ hybridcentral kändes kanske smart. Men det var det inte.

– Tänk vad man hittar vid ett stambyte, skrev Konny Lundin och la ut en bild på en och en halv elcentral på Facebookgruppen Elfel.

Läs mer: ”En av våra killar fick en stöt när han drog fram kylskåpet”

Bilden väckte stor munterhet i gruppen. ”Hahaha!! Det där kräver ju specialspecialistskills!!”, ”Det är ju på modet med hybrid!” och ”Det var ju innovativt på riktigt” lyder några av kommentarerna.

Men är det verkligen ok att skapa en sådan här hybridlösning? Elinstallatörens expertkommentar Henric Hagberg reder ut frågan. Och visst håller han med kommentatorerna om att lösningen är både ovanlig och innovativ. Förmodligen rör sig om en anläggning med en befintlig gängsäkringscentral som har kompletterats med en normkapsling och dvärgbrytare. Personen, som har gjort installationen, har då valt att låta tre säkringar i gängsäkringscentralen vara kvar. Varför? Det förtäljer inte historien.

Men bilden ger oss några ledtrådar om installationen. Enligt skylten på plåten är det 6mm², och tittar man noga ser man att det bara finns diazedsäkringar i de två övre propphuvarna. Den nedre är tom. Det kan alltså röra sig om två enfasgrupper, en tvåfasgrupp eller en trefasgrupp där säkringen för L3 saknas.

Läs mer: 4 x 1,5 = 6 kvadrat …eller?

– Oavsett vilket så var den här delen av anläggningen tydligen så pass viktig att spara att någon plockade fram vinkelslip eller plåtsax, konstaterar Henric Hagberg.

Personen har helt enkelt kapat gängsäkringscentralen rakt av istället för att montera rätt dvärgbrytare i den nya normkapslingen. Därefter har hen monterat den nya normkapslingen bredvid och fyllt den med dvärgbrytare så som anläggningen kräver.

– Förutom att det är ett konstverk och kreativt gjort så är det såklart inte direkt lämpligt att göra så här av olika anledningar, säger Henric Hagberg.

Läs mer: Elfirma spänningssatte annans fulel – stäms efter villabranden

För det första har beröringsskyddet försämrats avsevärt. Öppningen där kapningen har gjorts är stor nog för en hand eller en pryl att komma in och komma åt spänningsförande delar. För det andra så har gängsäkringscentralen förmodligen S-märkts av Semko en gång i tiden. Det betyder att den är tillverkad och testad för sitt ursprungliga ändamål och inte för att modifieras.

Hur skulle det här ha lösts på rätt sätt?

– En auktoriserad elektriker skulle ha sett till att normkapslingen som monterades var tillräckligt stor för att få plats med dvärgbrytare till hela anläggningen. Vi ser ju inte hur kablar med mera ser ut på insidan, men en auktoriserad elektriker har kunskapen om hur hen ska gå till väga om kablarna är för korta eller behöver åtgärdats på något sätt, säger Henric Hagberg.

Läs mer: ”Alla elektriker” vet väl att fasskenan ska monteras på ovansidan…?

Så här lyder hans slutsats: Gör om, gör rätt. Följ tillverkarens anvisningar. Och tänk på att följa ELSÄK-FS 2008:1 och fundera på hur installationen uppfyller kraven i kapitel två: God elsäkerhetsteknisk praxis §1 och 2.